De  Deel

Versie januari 2012

 

 

 

Boven: Dit is de platte grond van de boerderij. De oplichtende vlakken zijn "Deel-projecten". We beginnen met de wc/badkamer.

Rechts: De oude wc/badkamer
Het wordt even aanpassen de komende tijd. Zeker nu het 10 graden vriest en we praktisch buiten zitten.


 

De wastafel is eruit en de leidingen zijn afgesloten. Alleen die van de wc is (via een tijdelijke leiding) in takt gebleven. De muur tussen de deel en de wc/badkamer is weg. Ook is de vloer voor 75% verwijderd. Dit omdat de "kruiptunnel" eerst gemaakt moet worden.

 

En na heel wat kruiwagentjes zand is het op diepte. Vervolgens wordt vloer bestraat met stoeptegels. Daar leggen we opsluitbandjes op z'n zij neer en daarop zetten we dan de muurtjes.

 

 

 

Als de muurtjes dan staan en de alles is netjes aangewerkt met zand kunnen de leidingen doorgetrokken worden. Het gat in de muur komt uit in de "tijdelijke woonkamer"   (zie slaapkamer3).
De ingang van deze tunnel komt links op de foto (ter hoogte van de latij) uit in de kelderkast onder de trap. Hier komt dan ook de verdeler van de vloerverwarming.
Verder loopt de tunnel straks verder onder de keuken naar het einde van de deel. Hierdoor lopen gas, warm- en koud-water, CV en eventueel grijswater onder alle aansluitingen door en is de aansluiting van de kapschuur straks ook een eitje.

 

Uiteindelijk moet het er dan van komen en gaat ook de oude wc eruit. Na het weghalen van een 30 cm grond is ook deze kant op hoogte en kunnen de isolatie platen erop. Tijdelijk liggen er twee lagen omdat de nieuwe wc er al hangt en de tweede laag de dikte van de nog te storten betonvloer opvangt. Als we straks gaan storten halen we deze een weg. We hebben even een "werkpot" gehangen zodat de nieuwe niet beschadigd tijdens de bouwwerkzaamheden.

 

 

(22-10) Eigenlijk was de bedoeling dat we eerste de badkamer op de begane grond af zouden maken maar nu heeft de buurman belangstelling voor +/- 60 m3 grond die uit de deel komt wanneer we de vloer gaan storten. Maar hij zou het wel graag binnen afzienbare tijd hebben. Dus  de hoek van de zitkuil leeg en graven maar.

(25-10) Na een dagje graven en een wat uurtjes egaliseren kunnen de isolatieplaten op de vloer. Morgen nog een extra laagje landbouwplastic tegen het opdrijven van de platen en dan kunnen de ijzer-matten erin. 


 

 

(25-11) Nadat de vloer gestort en uitgehard is, zijn de eerste 9 lagen stenen gemetseld. Dit is ongeveer de hoogte van de werkvloer die in de rest van de deel komt te liggen. Na het ingraven van de luchttoevoer van de kachel (de zwart met grijze PVC pijp rechts langs de gebintstaander) kan de rest van de vloer geegaliseerd worden.

(2-12) Aan de noordkant van de deel zijn de isolatieplaten al gelegt en nu is de zuidkant aan de beurt. Maar voordat deze dicht kan moeten eerst de leidingen op de muur van de tunnel gemaakt worden. Om te beginnen heb ik 6 elektrisiteitsbuizen onder elkaar gemaakt. De bovenste bevat de 380 leiding naar de kapschuur en de tweede de twee cat5 kabels voor inter- en huis-net.

De overige 4 zijn voor kabels van lampen en wcd's. Ook zie je op deze foto de 160mm pijp voor de kachel en de 50mm voor de afvoer van het waseiland. Verder moet er nog koud en warm water naar zowel het eiland als naar de muur voor de vaatwasser.


 

 

(3-12) Nog even een foto van het midden van de deelvloer met de platen erin. De 160mm leiding die in de isolatie ligt is de toevoer van verse lucht uit de WTW unit. De lucht wordt straks in de nok boven bij de studeerkamer afgezogen en via een WTW-unit wordt verse lucht van buiten voorverwarmd. De verse, warme lucht komt dan tegen de achtermuur van de deel en in de zitkuil weer in de deel.
In de inzet zie je de stapel isolatie die nodig was om de deel te voorzien.

(12-12) En na een paar daagjes passen, meten en purren liggen alle platen op hun plaats. Daarna zijn ook de netten op maat gemaakt en met stukken stoeptegel iets los gelegd. Nu is het wachten op het beton. 

 

 

 

(18-12) Na twee dagen van uitstel is het dan zover de vloer gaat erin. De pomp en de betonwagen staan op de inrit en het vloerbedrijf staat er ook klaar voor.

De slang ligt binnen en met een druk op de knop loopt het beton op de isolatieplaten. Nu maar de vingers over elkaar dat de leidingen niet gaan opdrijven en de stutten onder in de kruiptunnel het houden. 


 

 

Maar alles gaat goed en na 1,5 uur is alles gepiept. Nu de kachel aan om te voorkomen dat het beton vannacht bevriest. Ze hebben -15 graden voorspeld en aangezien de deel nog niet echt geisoleerd is zorgen dit soort temperaturen zeker tot vorst binnen.

(20-12) Het kost wat (ruim 375 kWh aan electriciteit) maar de vloer is droog en nog belangrijker niet bevroren. Je krijgt nu een prima beeld van hoe de woonkamer er uit gaat zien.

Nu eerst terug naar de badkamer beneden zodat de muur tussen de deel en de badkamer dicht kan. Hierdoor is het veel makkelijker om op koude dagen de huidige woonkamer warm te krijgen en houden. Ook kan de vloerverwarming in de wc en badkamer aan waardoor het daar ook weer wat aangenamer word.

 

(april 2010) Toen de aanbouw aan de boerderij (te zien aan het ongestucte deel op de muur) is gezet hebben ze ook de loopdeur verplaatst. Deze wordt nu weer op de orginele plaats terug gezet.

De oude deur is weer in ere hersteld en als de nieuwe pleisterlaag erop zit is alles weer zo als het was.


 

 

Omdat de linker loopdeur op de zitkuil uitkomt is een deur hier geen optie. Daarom hebben we een kozijn gemaakt dat aan de binnenzijde tegen de muur word bevestigd. Dit kozijn is  gemaakt als een lijst om het glas met een aluminium strip aan de buitenmuurkant die zorgt voor de dagmaat van het glas.
Later kan de stuclaag dan tegen deze strip aangebracht worden zodat het van buiten lijkt of het raam in de muur staat (zonder kozijn).

In de wei achter ons huis stond een oude eik
(zie foto in  hoofdstuk over de tuin). Deze is tijdens een storm in 2006 omgewaaid. We hebben de stam van de buurman gekregen.


 

 

In 2007 hebben we een mobile zaag laten komen die de stammen heeft verzaagd tot balken en planken. Het idee was om er een eettafel van te maken.

We hebben van de gemeente goedkeuring gekregen om thuis in de deel te trouwen. Het leek ons een leuk idee om dit aan de eettafel te doen dus moet het er maar van komen. Hier ligt het hout voor een van de poten.
 

 

Naar wat sorteren heb ik de mooiste twee planken voor het blad uitgezocht. Op de gewenste breedte zijn ze zo'n 290 cm lang.

Nu de twee kopse kanten van het onderstel klaar zijn zetten we deze even in de deel met de twee planken erop om te zien of het een beetje staat.

Zo in de kapschuur lijkt het een enorme tafel maar in de deel mag hij best nog een maatje groter. Dit komt goed uit omdat ik dan de kopse kanten van het blad verleng door er een plank haaks op te zetten waardoor de afwerking veel eenvoudiger is. 


 

 

Om de twee lange planken aan elkaar te verbinden gebruik ik lammelo's. Maar dan niet van de kleinjes maar eentje die iets meer bij te zetten hebben (10x8x2 cm)

De 8 lammelo's over de lengte de planken doen hun werk en met een stuk of 10 lijmtangen schuiven de planken mm voor mm naar elkaar toe. 

 

 

Inmiddels is het onderstel klaar.

Nadat het blad enigzinds vlak (we willen een grove en natuurlijk uitziende tafel) is gemaakt kan er gepast worden. Hij is uiteindelijk 3,4 meter lang en 90 cm breed gworden met een  bladdikte van zo'n 4 cm.

 

 

Het heeft wat voeten in de aarde maar de tafel staat in de deel. Er kwam 4 man aan de pas om het blad met een geschat gewicht van zo'n 200 a 250 kg deze 60 meter te verplaatsen maar het resultaat mag er zijn. We hebben alvast 6 van de 12 stoelen aan de stafel gezet maar hebben deze voorzien van hoezen. Dit leek ons een goed idee in een ruimte met een 3 kleine kinderen en een ruwe betonvloer als ondergrond.

Zoals je al op de foto hierboven kon zien hebben we een kachel laten plaatsen. We wilden graag een kachel die er vanuit de zitkuil uitziet als een normale kachel maar vamaf de eetkamer tafel als een kachel die op de grond staat.

We hebben een inbouw  tunnelkachel van Dik Geurts  laten inbouwen in een metalen frame. Verder zit er boven in de kachel een oventje waarin we iets kunnen bakken of warmhouden. De 10 kW moet genoeg zijn om deze winter in de deel te kunnen werken ontdanks dat de deeldeuren niet tocht dicht zijn.


 

 

(oktober 2010) Voordat de winter echt toeslaat zijn er nog wat gaten die gedicht moeten worden.  Die aan de noordmuur van de  deel zijn het grootst en het meeste werk. Het gaat om de mest/varkens deurtjes met gietijzeren raampjes erboven. Van de 4 stalraampjes zijn 3 verschillend en 1 ontbreekt er. Verder is een van de deurtjes dichtgemetseld. Afgelopen zomer ben ik tegen drie extra raampjes aangelopen die dezelfde maat als een van de 3 die erin zaten.
Het onderste deel van de muur is zo slecht dat dit opnieuw moet.
We beginnen dan ook met het ruim weghakken van de plaats waar de deutjes en stalraampjes moeten komen. Hieronder komt een nieuwe fundering waarop de muur opnieuw wordt opgemetseld.

 

Deze nieuwe stukken zorgen ervoor dat het "goede" stuk van de muur ondersteund word (met extra steunbalken). Wanneer de onderste 12 lagen nu voorzichtig worden weggehaald kan ook hier een nieuwe fundering gestort worden. Hierop een nieuwe muur en de volgende dag de gaten van de balken opvullen met 4 stenen. Dit voor al de 4 de ramen en klaar is kees. We hebben voor kozijnen gekozen die gelijk vallen met het toekomstige stucwerk van de buitenmuur. De glaslatten worden aan de binnenzijde na het plaatsen van de binnenmuren vervangen door "glasplanken" ten breedte van de binnenmuur + spauw. Dan lijkt het net of het glas direct in de muur is geplaatst.

 

 

Doordat de binnenmuur van de zij-ingang vast aan de verwijderde buitenmuur zat staat deze nu los. Nu is dit normaal geen probleem maar deze is met kalkmortel gemetseld met een mengverhouding van 1 op 20 of zo. Gevolg, de stenen worden op zijn plaats gehouden door de pleisterlaag aan beide zijde van de muur. Dus even nog een foto'tje van de oude hal en het slopen kan beginnen.

Eerst het houten plafonnetje, nou ja wat de houtwormen er van over hebben gelaten, eruit.

 

 

En dan laagje voor laagje naar beneden. Door de zeer slappe mortel is het zeer eenvoudig de stenen heel en schoon uit de muur te krijgen. Deze komen zeker in de toekomst bij het inboeten weer van pas.

De "nieuwe oude" stenen staan al klaar en ook de profielen zijn gesteld. Je vraagt  je mischien af waarom we deze muur niet met echte oude stenen optrekken. We zijn er nog uit of we deze muur schoon metselwerk, schoon metselwerk met een laag verf of geleemd maken. Buiten het feit dat we vinden dat je best mag zien welke muren orgineel zijn en welke wij hebben gezet, is het gebruik van oude,stenen onder een laag verf of leem echt een beetje te prijzig.

 

 

Na een aantal avondjes staat de muur op zijn plaats. We zijn helemaal tot het dak ter hoogte van de toekomstige studeerkamer door gegaan. Dit geeft buiten de mooie aanblik vanuit de deel mij ook de mogelijkheid om een grote hoeveelheid leidingen van electra, netwerk,alarm en domotica in de kolom weg te werken.

In april van dit jaar hebben we de achtergevel onder handen genomen en daarbij is de boog van de paardendeur opnieuw gemetseld. Hierdoor past de houten deur niet meer zo precies waardoor we een enorm tochtend gat in de achtergevel hebben. Het wordt dus tijd om dit voor de kou eens dicht te maken. Dit gebeurt met een kozijn in dezelfde stijl als die in de andere paardendeur zit. Alleen wordt deze voorzien van een loopdeur.

 

 

Het moeilijke van dit kozijn is dat we willen dat dit net als het andere smalle stijlen heeft. Maar dit is niet zo makkelijk als de deur een thermopane glasplaat van 80x195 cm heeft en de sluiting  een driepunts sluting is met veel freeswerk.
De hoek aan de scharnierkant word aan de onderzijde versterkt door een ijzere hoek. Deze moet een groot deel van de krachten op de lijmverbinding opvangen.

De stijlen zijn 5 cm breed en 4 cm dik wat het frezen van de 3 punts-sluiting moeilijk maakt. Door de toog aan de bovenzijde van de deur is het maken van de sponing voor het glas ook niet eenvoudig. De oplossing, ik maak de deur van drie verlijmde lagen waardoor zowel de toog-sponing voor het glas als ook de 185 cm lange sponing voor de sluiting kinderspel word.

 

 

Hier ligt de muurzijde van het kozijn te drogen na het aanbrengen van de orange menie en de aluminium strips die voor de aansluiting van stuclaag op het kozijn.


En daar zit hij dan op zijn plaats. Links en rechts van het kozijn heb ik nog een balk aangebracht om ervoor te zorgen dat de kleilbouten die het kozijn verankeren niet te dicht op de zijkant van de steen komen te zitten. De toog boven is nog te breed maar die komt straks wel als de voorzetmuur er staat.

 

 

Nu de deel redelijk tochtdicht is gaan we aan de gang in de keuken. We hebben een 2de hands AGA cooker gekocht en voordat deze geleverd word moet er eerst een schouw worden gemaakt.

De cooker staat in principe dag en nacht aan en we willen proberen de warmte die onder het fornuis in de vloer terecht komt te gebruiken om de rest van de vloer van de keuken te verwarmen. Daarom is er een lus van vloerverwarmings-slang  heel dicht langs elkaar gelegd. De rest van de slang komt dan als normale vloerverwarming in de keuken te liggen. Door nu deze slang te voorzien van een regelbare, kleine pomp daan we eens kijken of dit lukt.

Voor de zekerheid loop de slang eerst nog via de keldertrapkast, waar de andere vloerverwamrings slangen ook uitkomen, zodat mocht het niet werken we altijd de keuken normaal kunnen aansluiten.

 

 

Het vloertje van de schouw is inmiddels klaar en ook de tegels liggen erin. Dit zijn in pricipe de tegels die we ook in de rest van de deel willen leggen. We dachten een klein stukje te proberen om te zien hoe het er uit ziet en of het moeilijk is deze te leggen.

Voor de achterwant hebben we gekozen voor 13x13 witjes.

 

 

Als laatste nog een schouw van eiken en hij is ruwweg klaar. Wanneer de AGA is geplaatst wordt de schouw verder afgemaakt en heb ik ook de definitieve maat voor het aanrecht.

(januari 2011) Daar staat hij dan, het begin van de keuken is gemaakt. Frans van de firma d'Verte heeft er een dag over gedaan. Nu hij er staat is het een genot om aan de keuken te werken. Vooral als het koud is buiten dan kun je zo af en toe even je handen op de deksels leggen.

 

 

Maar met je handen op de deksels gebeurt er niets. Een oplossing voor de kou is isoleren. Om precies te zijn 8,8 m3. De ecotherm platen zijn 70mm PIR en de steenwol is 40 mm voor tussen de staanders.

 

Om straks een mooi rond raampje te kunnen stucen heb ik wat hulp nodig van een gisplaat. Om deze heel mooi in het midden van het raam te krijgen heb ik het volgende bedacht. Eerst heb ik 3 klosjes van betonmultiplex op de stenen geboord. Toen heb ik uit een oversized stuk hout een ronding gefreest. Door de overmaat ongeveer gelijk te houden aan de diameter van de frees, past het uitgefreesde stuk precies in het raampje. Ik heb er drie klosjes opgeschroeft om hem waterpas te kunnen zetten. Als alles nu goed staat gebruik ik de drie kolsjes om de mal netjes te centreren. Nu schroef ik de buitenmal op de betonmultipex klosjes en kan de binnenmal weg worden gehaald. Later in het verhaal zie je waarom ik deze malen nodig heb.

 

 

Nadat ik een balk op de grond heb vastbeboord maak ik een muur van isolatiematriaal achter de vloerbalk recht omhoog. Ook de bovenste ligger zit al aan de muurplaat vast. Nu is het een kwestie van er staanders tussen maken.

Hier staan dan de eerste staanders. Ik moet wel een omweg maken met de leidingen. 

 

De reden van de omleiding is dat de diepte van de in te bouwen koellkast te groot is voor de plaats die ik heb. Door nu een uitsparing te maken in de muur komt deze +/- 7 cm verder naar binnen te staan. Doordat de PIR isolatie wel achter de koelkast doorloopt is er geen isolatielek. De bouw van de keuken kun je verder volgen via (de keuken). Hier gaan we verder met de voorzetwandjes.

(april 2011) Nu de keuken klaar is gaan we verder met de muur aan de noord kant. Deze ramen hebben buiten de toog van het stalraam ook nog een onderraam. Ook hier werk ik met een achtermal (woord bestaat volgens mij niet maar het klinkt wel leuk.......) die ik later afteken op de OSB platen en uitfrees. 

 

 

Het verhaal wordt een beetje saai maar ook hier de pir platen met daarvoor het ragelwerk......

...... met ertussen steenwol en afwerken met OSB-platen.

 

 

Voordat de achtermuur ook zijn voorzetwand krijgt ligt er nog een klusje van zo'n 400 kg te wachten. De 5 eiken balken komen van een zagerij waar ze 4 jaar hebben liggen drogen. Het meeste zetwerk is dus gebeurd. Dit moet wel want deze worden de binnenpui die twee glasplaten van 150 x 300 cm en een dubbele tuindeur op zijn plaats gaat houden.

Het begint met een half hout verbinding maken. Dit werkt hetzelfde als voor bv een kastje, maar dan iets grover......... 

 

 

Op deze foto zie je links de staander met daarop geschroeft de bovenste ligger met de half hout verbinding in verstek.


 

Het is even wat takel werk maar het linkse kozijn gaat omhoog. Dit is het vaste gedeelte waar een ruit in komt te staan. Rechts komt er nog een tweede. Deze kan ik netjes stellen waarna de twee liggers gemeten en gezaagd kunnen worden.

 

 

De voorste ligger ligt inmiddels op zijn plaats en de achterste hangt in de takels.

En na een avondje duwen en trekken ligt ook deze op zijn plaats en nadat alles is vastgezet met iets uit de hand gelopen schroefjes (m12 x 180 mm houtdraadbouten) kan de metaalboer komen om de twee deuren in te meten.

We willen een zo groot mogelijk glasoppervlak en dat krijg je met staal of alluminium.

 

Het raggelwerk van de voorzetwand staat erin en ook de isolatie is aangebracht. Hout en gips ertegen en we kunnen stucen.

In al mijn enthousiasme ben ik vergeten foto's te maken van het stucen. Dit is gebeurd met leemfinish. Heel prettig spul om mee te werken. Ook het resultaat is geworden wat we wilde. Je ziet op de foto een deel van de muur. 


De volgende stap bij het leefbaar maken van de deel is de vloerverwarming. De leidingen heb ik met speciale slagbeugels in de vloer vast gezet. Deze moet je eerst voorboren. Na z'n 2200 gaatjes en 4 versleten boortjes kan ik je vertellen dat dat geen pretje is.  

 

Uiteindelijk hebben we de deel opgedeelt in 5 zones (zitkuil, keuken, speelhoek, eettafel en middenschip) met in totaal 10 groepen. Iedere zone heeft 2 groepen en door nu 1 groep permanent aan te zetten hoop ik de vloer op een basistemperatuur van zo'n 17 a 18 graden te krijgen. Met de tweede groep wil ik dan experimenteren of het mogelijk is een zone snel op te warmen of permanent op een hogere temperatuur te zetten.

De tegels die er op zijn gekomen zijn estrikken uit oost europa. Ze zijn net iets kleiner als de gangbare maat 21x21 nl. 18x18 maar wel 4 cm dik.
Verder hebben we eiken balkjes meegetegeld in de vloer waar de muren van de hildes stonden. Hierdoor zie je als je van boven kijkt een plattegrond zoals de deel er vroeger uitzag.

Nadat de zandcement vloer onder de tegels hard genoeg was om op te lopen is de vloer gevoegd. Ik schrijf expres gevoegd en niet ingewassen want volgens de leverancier van de tegels zijn deze zo poreus dat de voegmortel zich in de gaatjes laat lopen en deze krijg je niet meer netjes schoon. Gevolg 1,5 week rondkuipen op handen en voeten met een teruggeslepen voegspijker (we wilde smalle voegen en dat hebben we geweten) en de 4 cm diepe voegen met de hand voldrukken. 


Eerst een plafonnetje in de binnenpui en daarna het stukje vloer eruit. De puincontainer was nog net niet vol en hij moet er toch een keer uit.

 

Dan is het zover. De firma Goor metaal komt de deuren plaatsen.
Het zijn twee deuren van 150 breed en ruim 300 cm hoog.


Omdat de glasplaatjes van hetzelfde formaat als de deuren zijn is er een kraantje nodig om deze te plaatsen. 

 
De deuren zijn klaar en de vloerverwarming is ook aan. Een wens van de kinderen (van ons trouwens ook) is ook in vervulling gegaan. Nu kan er ook geschommeld worden als het regent. Hoewel alles nog niet helemaal af is gaan we deze winter maar eens eerst genieten van de deel. Wat is het heerlijk om s'morgens vroeg op je blote voeten op de warme keukenvloer een kopje koffie te maken en dan samen met de krant aan de grote tafel te gaan zitten met je gezicht richting de grote ramen en te merken hoe ook de natuur, net als jij, langzaam wakker wordt. 

 
 

 Terug naar de homepage van “Onze Boerderij”