De  "Tuin"

Versie oktober 2009  

 

 

 

 

Het woord tuin is een ruim begrip. Toen we  in ons oude huis een balkon bezaten van 9 m2 waar een bloembak op stond hadden we ook een tuin. Maar met een perseel van 1600 m2 vol met wildgroei aan gras, bomen en planten kunnen we in ieder geval zeggen dat we grond hebben. Vele mensen zagen het meer als een wildernis maar net als met veel dingen in dit project: "je moet er even doorheen kijken".  

 

Maar nadat een vriend een dagje met een mini-graver een stuk langs het huis had "ontgonnen" zijn we begonnen met de aanleg van een tuintje. Dit om te voorkomen dat we tijdens de bouwperiode geen  plekje meer overhielden waar we zonder veel problemen buiten kunnen zitten zonder dat de kinderen struikelen over de bouwmatrialen.

 

Zo net  aan het einde van de winter van 2003/2004 licht de tuin in laagje sneew er maar kaal bij. Maar daar komt in het voorjaar wel verandering in.

 

 

 

In mei 2004 (tijdens de vervanging van het dak) is het ingezaaide gras al aardig groen. De borders hebben nog wel wat aandacht nodig maar het begin is er.

Op een van de laatste dagen van onze maand "dak-vakantie" ligt het voorlopige terras erin en kun je s'avonds al lekker buiten zitten. De kinderen hebben geluk want door een tekort aan tegels en een overschot aan zand hebben ze een zandbak gekregen.

 

 

Na de zomer komt er natuurlijk ook  weer een winter.

 

Niet dat de resterende woesternij om het huis al als tuin kan worden betiteld maar met een mooi laagje sneeuw ziet het er al schitterend uit.

 

Het is juli en we zijn verhuisd. Dit betekend dat de tuin nog belangrijker word dan hij al was. Een van de leuke dingen aan het "buiten" wonen is het aantal ballonnen dat hier over komt.

Maar goed dat de wind iets te veel van het noorden kwam anders had de tuin ook nog de functie van landingsbaan gehad. (dat deed nu de wei van de buren)

 

 In het voorjaar hadden we al een doorgang gemaakt in haag naast de weg. Hier zou de nieuwe inrit moeten komen liggen. Maar de plaats waar de inrit moet komen wordt nog als bouwmatrialen opslag gebruikt. Gelukkig staat alles op pallets dus met de palletvorken achter de tractor doe je veel in een avondje. Alles wordt nu op de plaats gezet waar "ooit" de garage moet komen.

Dit maal leg ik er een groot zeil onder om ervoor te zorgen dat het gras tussen de pallets door geen kans maakt.

 

 

Door de tijd heen is er heel wat puin verzamelt. Dit kan perfect dienen als een onderlaag voor de inrit.

 

 

 

Eerst wordt de inrit uitgegraven om plaats te maken voor de verharding.

 

De toplaag wordt afgewerkt met een laag gebroken puin 0 tot 45 mm doorsnee. Dit alles wordt afgetrild met een trilplaat. Het moet gek gaan als we deze winter nog vast komen zitten met de auto.

 

En het eind resultaat.

 

Op de plaats waar eerst de puinberg lag  ligt nu, inderdaad, een zandberg. Het idee is dat wanneer we later aan de boomgaard gaan beginnen (zie verderop in het verhaal) we dit gebruiken om het hoogteverschil tussen de oude inrit en het weiland gelijk te trekken. Hierdoor krijgen we een mooi verloop van de boerderij naar de boomgaard.

 

Dit is een foto van de oude inrit die we tot dusver hebben gebruikt. De akker die links van de inrit ligt hebben we voor een deel kunnen kopen. Hier willen we deze winter zo'n 20 hoogstam fruitbomen laten zetten. Dit was vroeger gebruikelijk en geeft een mooie natuurlijke barierre tussen de zijkant van het huis en de weg voor het huis.

 

 

Deze panorama foto geeft zicht op de akker langs de boerderij. De afscheiding is inmiddels verwijderd en er is ook een begin gemaakt met het ploegen. Wanneer ik deze foto volgend voorjaar maak hoop ik dat  het stuk achter de boerderij en de akker mooi groen zijn zodat de bloessem van de fruitbomen daar mooi op afsteekt.

 

Eind september (2005) gaan we verder met de tuin.

Je kunt natuurlijk met een schop aan de gang.......
maar als je voor 2010 klaar wilt zijn is dit een beter idee.


De oude inrit is tot op een meter diep afgegraven  waarbij ze de bovenste 50 cm ( met alle stenen etc.) onderop hebben gelegt en daarop de onderste 50 cm. 

Maar na al dat omwoelen ziet de akker er uit als een maanlandschap, inclusief kraters en bergen.

Ook moet de hele berg zand die uit de nieuwe inrit is gekomen er nog over uit gereden worden. Maar met zo'n schofel is dit een uurtje werk.

De akker is ingezaaid en goed aangeslagen. Ook is er een tijdelijk terrasje achter de boerderij aangelegd. Daar kunnen we dan lekker zitten als de kinderen op de wei spelen.

 

Dit wordt dus het uitzicht vanuit de woonkamer. Alleen moet je dan even die lelijke schuur wegdenken. De twee witte stokken geven de plaats van de nog aan te planten boomgaard aan.

 

Na 4 maanden wachten kunnen we beginnen met de aanplant. We schrijven 14 januari als ze de grond ingaan.

1) Pondspeer                       9)  Transparente Jaune

2) Bramley's seeding            10) Lunterse Pippeling                     

3) Notaris appel                    11) Groninger kroon     

4) Rode Boskoop                  12) Englisch winter Goldpearmain

5) Ingrid Marie                      13) St. Remy

6) Conference                       14) Fondante de Charneu

7) Walnoot                            15) Beurre de Merode

8) Winterietrpeer                   16) Meikers

en 407 meidoornplanten als heg.


 

Het gras in de wei is goed aangeslagen en de bomen staan erin. Ook is er een heg van meidoorn aangeplant rond de boomgaard. Er komen nog 3 boerenlandhekken in zodat we van 3 kanten erin kunnen.

Zo ziet het er vanuit de weg uit. Lang niet verkeerd, al zeg ik het zelf. 

Het voorjaar dient zich aan en het gras vliegt uit de grond. Tijd om de tractor met maaier weer eens te voorschijn te halen. Maar we kunnen die tijd toch wel beter gebruiken. De buurman wilden zijn natuurlijke maaimachines (schapen) wel bij ons in de wei laten lopen. Dus palen in de grond en gaas erom. Het zijn gekloofde kastanje palen geworden. Deze pas volgens ons het beste bij het landschap en de oude boerderij.

Daar lopen ze dan (als je heel goed kijkt tenminste) onder de ondergaande zon. Er zitten ook nog wat lammetjes bij die wat later op de avond heerlijk met elkaar kunnen spelen en ravotten.

 

Hier staat ons "landgoed" dan in zijn geheel op de foto. Links voor de kaalgemaaide gele wei van de schapen met een nishutje tegen de zon en regen. Rechtsvoor de andere wei die nu aan de beurt is. Links achter de "paardenschuur" met  links erlangs het opblaaszwembad voor de kinderen (en papa natuurlijk) en rechts erlangs de schommel met glijbaan. De lelijke aanbouw staat er nog op maar deze ligt inmiddels tegen de vlakte (lees verhaal).

 

Maar ook aan zo'n geweldige zomer komt een einde. De eerste padestoelen en zwammen kondigen de herfst aan.

We hebben dan wel geen echte winter gehad maar die ene dag dat er sneeuw lag zag het er wel prachtig uit.

Het is inmiddels maart 2007. Door het hoge gras zijn er veel muizen in onze tuin te vinden. We hebben dan ook regelmatig bezoek van grotere vogels. En deze valk kunnen we inmiddels wel betittelen als onze "huis-valk". Hij is met grote regelmaat op of boven het erf te vinden en is inmiddels aardig aan ons gewend en trekt zich niet zoveel van ons aan. Als je niet dichter dan zo'n 4 a 5 meter bij hem in de buurt komt vindt hij het prima.

Door het mooie weer eind maart kan ik het niet laten om buiten aan de slag te gaan. De laatste resten van de aangebouwde schuur worden verwijderd.

De gele grond eruit (met mijn nieuw speeltje, een minigaver) en zwarte erin. Dan kan er gras op gezaaid worden. Dit is voorlopig prima en het maaien is snel gedaan waardoor we weinig tijd kwijt zijn aan de tuin bijhouden.

Maar zoals overal op ons erf komen we ook hier weer stenen tegen. Natuurlijk de fundering van de oude schuur maar ook veel puin dat netjes weggewerkt werd onder de vloer van de stal. Al met al toch weer een 6m3 containertje vol.

(okt 2009)Nu de winter zich aandient komen de problemen met natte en vieze voeten ook weer boven. Tijd dus om de oprit maar eens te voorzien van een verharding die afwatert. Eerst maar eens een goot links langs de inrit welke via een pvcpijp op de sloot is aangesloten. Dan worteldoek met daarop GS-platen. 

Waneer de matten liggen kan het grind erop. Als de 12 m3 is gebracht kan het harken beginnen. 

Als de inrit klaar maken we een pad door het gazon naar de zij-ingang van de boerderij. Later halen we ook de stoeptegels weg en vervangen deze door grind.

Ook de voortuin is opnieuw aangelegt met twee boom-spiegels en een derde bloemenvak ertussen. 

 Terug naar de homepage van “Onze Boerderij”