De  aanbouw eraf

Versie augustus 2006

 

 

Boven: dit is die dan, het laatste deel van de  misplaatste aanbouw van onze boerderij. Elke keer als je in de boomgaard loopt en naar het huis kijkt stoort het mij.  Maar het gaat gebeuren hij gaat eraf en wel deze week.  

Dit is de helft van de badkamer die in de aanbouw was voordat we aan het huis begonnen. Doordat het nieuwe dak (rondhout met planken op de foto) midden door de aanbouw liep werd ook de badkamer in tweeen gesplitst. De groene houten platen zorgen ervoor dat het in de winter enigzins mogelijk is de badkamer te verwarmen. 

 


En dit is de reden dat we de aanbouw zolang getollereerd hebben, de oude CV ketel. Maar nu de nieuwe boven zijn werk goed doet is deze overbodig geworden en daarmee ook de aanbouw. Rechts zie je de afscheidingswand. Buiten het feit dat hij niet mooi is zorgt de aanbouw ook voor problemen. Normaal loopt het water van het dat gewoon weg via de grond maar door de betonnen vloer ging dat verhaal voor het stuk van de aanbouw niet  op. Dit betekende dat er na iedere bui diverse emmertjes geleegd moesten worden.

 

Op deze foto zie je goed dat het dak al doorloopt en we destijds een deel  van de muur af moetsen breken om plaats te maken. Let ook even op de Kreta-blauwe lucht. Dit in combinatie met de ligging aan de zuidkant van het huis en de tweede hittegolf van dit jaar gaf "de ideale omstandigheden" om dit klusje te klaren. Zijn het geen emmers vol regenwater dan zijn het wel T-shirts vol zweet in het hokje.

 

Maar na een dag of vier vroeg beginnen, een siesta en laat doorgaan is hij er dan toch af.  Zoals je ziet hebben we geen spuitbus meer nodig op de WC. Maar ook de privacy is ver te zoeken. Het kan nog wel een week of twee duren voor de muur gemetselt wordt dus is de volgende stap om toch maar even een tijdelijk houten wandje te zetten.

 

Het tijdelijke wandje staat  volgende actie is het weghalen van de fundering. Dit blijkt alleen eerder gezegt dan gedaan. Want nadat de eeste eruit is vinden we nog een tweede  muurtje. Voor deze aanbouw heeft er dus nog iets gestaan wat zo'n 50 cm kleiner was. De kopse muur die je nog net binnen ziet staan is de afscheiding tussen badkamer en de deel en liep dus over de oude fundering door en ging daar verder als buitenmuur.  Het woord "koudebrug" was kennelijk nog niet uitgevonden.

 

 

De nieuwe fundering voor het stukje muur is gemaakt van 60x60 beton tegels (2 lagen). Ondanks dat dit bij de rest van de muur niet zit hebben we toch maar een folie laag net onder het maaiveld aangebracht. Zeker omdat in deze hoek al het water van de kil (binnehoek van het dak) naar beneden komt. De nieuwe riolering ligt er al maar de oude handhaven we nog even totdat de wc en de nieuwe badkamer beneden aan de beurt zijn.

 

Na 26 lagen oefenen komen we aan het eerste raampje. Ik heb een mal gemaakt (inzet rechtsboven) en hierop de boog gemetselt. De steenverdeling heb ik overgenomen van het ronde raampje wat iets verderop in de muur zit. Het resultaat mag er zijn vind ik zelf. Het raampje staat er nog los in omdat deze nog gestraald en geschoopeerd moet worden.

 

Hier zat een vierkant raampje met een enorme scheur naar de grond toe. Dan maar meteen alles eruit en opnieuw opmetselen. 

 

 

 

En na twee weekjes afbreken, schoonbikken en metselen zijn alle vier de raampjes klaar. Nu nog even de stalramen laten behandelen en we zitten droog deze winter.

 

 

 

 Terug naar de homepage van “Onze Boerderij”