De  derde  slaapkamer

Versie februari 2014

 

 

Je zult wel denken, derde, waar is de tweede dan, maar die moet boven gemaakt worden maar heeft (nog) geen prioriteit.

De huidige functie van deze kamer is speelkamer voor de kleintjes en logeerkamer voor onze gasten. Dus deze kamer kunnen (en willen) we nog niet verbouwen omdat we hem deze winter nog nodig hebben. Maar aangezien er een aantal leidingen van boven naar beneden door de inbouwkast komt te lopen en we deze week een puincontainer doen we toch iets aan deze kamer. 


 

De oude man die hier woonde had deze kamer in gebruik als slaapkamer. Door het ontbreken van een kachel in deze kamer was hij in de winter moeilijk warm te krijgen door alle tocht in het oude schuifraam. Omdat er in de hoek ook nog de meterkast was werd er een tussenmuur geplaatst. Maar nu meterkast is verplaatst kunnen we de extra ruimte goed gebruiken, dus eruit met die muur.

 

Tijdens het  opruimen van de oude aanvoerleidingen van gas en eletra moesten er twee planken uit in de hoek van de kamer. Snel even de camera onder de vloer om te zien wat voor verrassingen we daar aantreffen. Voor ons een grote meevaller, er ligt geen rotzooi en de ruimte is al ruim 40 cm hoog. Dit scheelt ons toch weer 8m3 zand scheppen, zeg maar 105 kruiwagens. 

 

 

Tijdens de bouw van de tweede slaapkamer boven hebben we voor het leggen van de vloer in de kamer eerst 6 balken in de speelkamer eronder vervangen. De oude blaken waren middels balkschoenen op de muur gezet en aangezien deze later in het zicht blijven hebben we ze door langere vervangen die in de muur komen te liggen.

 

 

 

Het is even wat prutswerk maar uiteindelijk is ook deze klus klaar en kan de vloer er boven in.

 

Door de komst van de gezinsuitbereiding moeten we de speelkamer en de woonkamer omruilen. Om ervoor te zorgen dat we na de voltooing van deze kamer er niet meer door hoeven met leidingen etc worden deze in de achterwand van de inbouwkast gelegt.

 

 

Door nu een "kruiptunnel" te maken met gas water en licht  leidingen te maken kunnen we deze eenvoudig oppikken vanuit de deel. Zonder dat de hele vloer weer open moet. 

 

Bijkomend voordeel is dat door de gasleiding die door de kast naar beneden komt het kinderspel is om een gaskachel aan te sluiten. Zeker als je bedenkt dat het nieuwe rookkanaal er bij het maken van de nieuwe schoorsteen op het dank is ingemaakt. Wat oude esterikken op de vloer onder de kachel maken het plaatje compleet.

 

Het heeft even geduurt maar na functie als slaapkmaer voor de hele familie, speelkamer voor de kinderen, woonkamer en na het bewonen van de deel weer als speelkamer voor de kinderen krijgt ook deze kamer zijn laatste definitieve functie. Het word de slaapkamer voor de ouders. In het voorjaar van 2013 gaat de planken vloer eruit en gaat er ruim 6m3 zand uit. De vloerbalken worden vernieuwd en de werkvloer van underlayment platen komt erin. De stapel hout op de foto is de eiken vloer. Deze partij hebben we op een veiling kunnen kopen. 

 

Ook het schuifraam van deze kamer moet even gerestaureerd worden.Er is al een keer een deel uitgestuk in het midden. Dit was gebeurt met grenen. Aangezien het er niet meer uitzag heb ik besloten de delen door eiken te vervangen.

 

Maar het grootste probleem zat aan de onderkant. De houten onderdorpel was totaal verdwenen en vervangen door een betonnen met alle houtrot tot gevolg. Daarom heb ik aan beide zijde een stuk aangeheeld en een nieuwe onderdorpel van eiken gemaakt.

 

Na een paar dagen prutsen is het dan tocg gelukt. Nu nog alles in de verf en dan kunnen we binnen weer verder.

 

Als het kozijn er als erg aan toe was kun je mischien wel voorstellen hoe het schuifraam er uit zag. Maar ook deze is uitgestukt en kan weer terug erin. De mannen die de grote pui in de Deel hebben gezet hebben wat borstels achtergelaten om de ramen nog beter tocht dicht te maken (zie inzet foto)

 

Ik heb er erg tegenop gezien maar het moet toch gebeuren, het afbranden van het plafond. In 14 sessies heb is de klus geklaard. De blauwe balken zijn de nieuwe met modrne verf en hoeven dus niet kaal gemaakt te worden.

Ook is het stucwerk van de muren afgehaald. Deels omdat de dit los zit maar ook om extra ruimte voor de lucht laag tussen isolatie en buitenmuur.

 

In de muur zitten ook twee grote rooster van gietijzer voor de ventilatie onder de vloer. Om ongedierte tegen te gaan heb ik met multiplex een doosje ten grote van een steen gemaakt en omspannen met gaas.

 

Deze past precies in het gat van het rooster. Als ik straks met pur aan de gang ga maak ik de kieren even netjes dicht. Ook is er al een begin gemaakt met de voorzetwanden. Hetzelfde patroon als in alle kamers. Ook hier weer de koof voor de electra.

 

Van 5 bij 7 balken een geraamte met erachter de hardschuim isolatie en tussen de balken de steenwol. Plastic folie met OSB ertegen. Daarna de gipsplaten en er kan weer gestuct worden.

 

Eerst alles strak zetten met gewone gips. Dan de contactlaag en vervolgens afstucen met leem-finish. Tussendoor is ook even het dak geschilderd.

 

Na al het kliederwerk kan de eiken vloer erin. De parij is zo groot dat we ook nog wat over hebben om een bed van te maken. Na wat gepuzzel is hij exact 8 planken breed. We hadden al rekening gehouden met de plaatsing en het formaat van het bed en hebben de vloerplanken zo gelegt dat naad tussen de twee middelste planken exact tussen de twee ramen loopt. Door nu het bed precies op de vloerplanken te zetten lijkt het net of de vloer in het bed doorloopt.

 

Nog even een foto-tje de ander kant op. Van de zomer maken we nog een klein terrasje bij de twee opslaande deuren. Dan kunnen we vanuit het bed de dag beginnen met een esspresso en de krant en sluiten we de dag op helzelfde terrasje weer af met een wijntje.  

 

 

 Terug naar de homepage van “Onze Boerderij”