De  opkamer

  

 

 

 

De opkamer wordt dus de volgende kamer waar we aan gaan beginnen.  Omdat de vloer eruit is gehaald om de kelder op te kunnen kriken (zie verhaal over de kelder),  kunnen we meteen aan de gang met de muren. Deze zijn voorzien van een stuclaag. Twee van de vier muren worden opnieuw gestuct omdat dit binnenmuren zijn, de andere twee zijn "buitenmuren " en krijgen dus net als in de slaapkamer een voorzetwand ter isolatie.
 


 

Omdat we toch graag even kijken wat er achter het stucwerk aan metselwerk zit en wat de staat ervan is bikken we de "buitenmuren" ook maar af. Er gaan in her totaal 3 kruiwagens aan kalkwerk naar buiten.

 

De vloeren van zowel de bedstee als ook die van de inloopkast zijn niet meer

te handhaven. Deze zijn door houtworm en vocht zo aangetast dat we daar de kinderen niet durven te laten slapen. Dus alles eruit . In de bedstee zijn vier nieuwe grenen liggers gekomen. Deze liggen 1 steen lager als de orginele.

Dit zorgt voor 5 cm extra ruimte die wordt opgevuld met isolatie( zie kader).

De bedstee staat nl. in directe verbinding met de kelder. Door er nu een houte vloer in te leggen met daarop isolatie en daar weer op een tweede houten vloer lijkt het vanuit de kelder en vanuit de kamer alsof er maar 1 planken vloertje in ligt.

 

 

Verder hebben zowel de bestee als ook de inloopkast een nieuw kozijn gekregen. Het zijn planken van 14 breed en 2 cm  (!!!!!) dik. Je kunt het dus met goed fatsoen geen kozijn noemen maar door de 4 houten muurankers wordt het toch een stevig geheel. Op de foto hiernaast is die nieuwe vloer en de schuine wand duidelijk te zien. Hieronder zit de trap naar de kelder. De hoek hiervan is een beetje stijler gemaakt zodat ik ( bijna 2 meter lang) niet helemaal opgevouwen de keldertrap af hoef.

 

 

 

Er zitten in het totaal vier schuiframen in de boerderij. Deze zijn hard aan renovatie toe. We doen de ramen op het moment als we de kamer waarin ze zitten aan de beurt is. Dat betekent dat we er tijdens de opkamer er dus meteen twee voor de kiezen krijgen. Het raam rechts op de foto is die aan de noordzijde van de opkamer. Deze heeft al een keer een nieuwe onderdorpel gekregen.
Dit is te zien aan de schuine zaagsnedes zo's 40 cm boven de onderdorpel in de twee stijlen. De inzetstukken zijn van grenen terwijl de rest van het kozijn van eiken is.

 

Dit is het raam aan de westkant . De onderdorpel is zo ver heen dat we er een nieuwe in maken. Na wat snuffel werk vinden we een eiken balk van 12 bij 17 cm. Nadat ik er met de schaafbank een schuine kant aan heb gemaakt  zoals op de oude kan het passen en meten beginnen. Op de foto zijn duidelijk de twee  gaten voor de pen/gat verbinding te zien. Door twee lagen stenen onder de  dorpel weg te halen kan deze van de onderkant op zijn plaats gelegd worden.

 

 

Nu nog alleen even de lijm laten uitharden en dan kunnen de stenen er weer onder.

 

Als nu straks ook de buitengevel een nieuwe stuclaag heeft ziet niemand meer dat de stenen er voor de restaureren van het kozijn uit zijn gehaald. Dan nog even de oude laklagen (of wat daar van over was) eraf .

 

 En dan kan de grondlaag erop zodat hij de komende winter er tegen kan.
We hebben nog geen ei gelegt over de kleuren dus een witte grondlak lijkt de beste keus.

 

 Dat ziet er toch een stuk beter uit. Het schuiraam zelf is nog niet onder handen genomen. Dat doen we later, dan kan meteen ook het monumentenglas van de firma Ruysdeal erin.

Maar aanzien de ramen er voor het werk nog wel eens uitgaan en er daarbij  ook  nog wel eens een ruitje wil sneuvelen (zie foto) wachten we hier maar mee tot de kamer zo goed als klaar is.

 

 

Om maar eens wat te oefenen eerst maar een stucen in de inloopkast. Dat valt nog niet mee op zo'n ruwe muur.

 

 

 

In de bedstee komen er ook voorzet wandjes aangezien dit ook "buitenmuren" zijn. Deze worden later met houten vloerdelen verticaal afgetimmerd en oud roze (D6.05.75) geverfd.

 

De balklaag en de vloerdelen worden geschilderd in de kleur ossebloed (C4.40.20). Aan het schuren wil ik niet meer herinnerd worden dus daar maak ik ook geen woorden meer aan vuil.

 

Hier is dan de bedstee geschilderd. Om de foto te maken heb ik opgevouwen op de grond gelegen (de bedstee is nl. 160x90 cm). Zoals waarschijnlijk wel opvalt zijn de muren niet oud roze geworden. Door de lichtval van het plafon werd oude roze omgetoverd in zuurstok roze en dat was iets te veel van het goede. Door nu de muren gebroken wit te maken zorgt het plafond voor het gewenste effect.

 

Na het oefenen in de kast moest het er toch maar van komen, de stuuk laag in de kamer gaat erop. Na wat ge-emmer is het al met al een net muurtje geworden. De truuk is wachten tot hij zo droog is dat je denkt, daar kan ik niets meer aan doen. Door dan met een natte spons de bovenlaag goed nat te maken krijg je hem nettjes stak. Het is weliswaar geen meesterwerk maar schamen hoef ik me ook niet.
Nu nog "even" de andere muur en ik kan aan de vloerbalken beginnen.

 

De dorpel in de deurpost is vernieuwd.  Deze was ver heen en en de deurpost een beetje aan de gammele kant. Door nu de staanders op te sluiten met de dorpel wordt het geheel weer wat sterker.

 

De muren moeten nog geschilderd worden maar nu de twee voorzetwandjes voor de buitenmuren er nog niet staan gaat dit niet. De constructie van de voorzetwandjes is gelijk aan die van de slaapkamer boven.  Dus ook hier komen alle leidingen in een "bak" achter de plint te zitten. Maar deze "bak" moet op de vloer komen staan. Het is alleen niet zo handig om al een houten vloer erin te leggen als er naderhand gewit moet worden, maar het gaat niet anders. De klosjes maken van het betonne heuvellandschap een vlakke vloer. Er ligt nog een laag plastic onder de vloer om eventueel optrekkend vocht niet in de isolatie of in de houten vloer te krijgen.

 

Hier is er een beginnetje gemaakt met de planken vloer. De dunne liggertjes zorgen voor  een lucht laag tussen de isolatie en het beton. Deze luchtlaag staat ook in verbinding met de  spouw. Door de spouwontluchting naar buiten zou de tocht voor het afvoeren van eventuele condens moeten zorgen.

 

Na een paar uurtjes ligt de vloer er dan in. Dan gaat er snel de oude vloerbedekking over heen. Niet alleen voor het verven van de muren maar ook om het inlopen van vuil op de onbewerkte vloer tegen te gaan. 

 

De paneeldeur die in de opkamer hing is in het verleden voorzien van een raampje. We denken dat dit gedaan is omdat  onze boerderij een herberg is geweest. Dit heeft er wel voor gezorgt dat dit paneel, dat uit verschillende planken is opgebouwd, uit elkaar is gedrukt. Door de pennen van de verticale delen van de deur uit te boren (zie kader) kan de deur uit elkaar worden gehaald. Nu kan het paneel opnieuw gelijmt worden en het raam er opnieuw in gezet worden.

 

Nadat de panelen uit de deur zijn gehaald kan het raampje eruit en het paneel opnieuw in elkaar worden gelijmd.  Na heel wat gepuzzel is kan ook het raampje er weer in. Er zal nog wel heel wat geplamuurd moeten worden voor de deur zijn laatste verflaag krijgt.

 

Tijdens het schuren hebben we ook een stukje met een stanley mesje heel voorzichtig afgekrapt. Hierdoor krijg je een beetje zicht op de kleuren die de deur heeft gehad. Naast de eerste witte "grondlaag" zijn er nog eens 5 verschillede kleuren te onderscheiden.

 

De panelen zijn gelijmd, geschuurd en in de grondverf gezet. Verder is er nieuw stuk hout op de plaats van het slot  gezet . Daarin is ook een nieuw gat gefreesd voor het nieuwe slot. Ook zijn de scharnieren vernieuwd. Het was niet meer mogelijk de oude scharnieren te gebruiken.

 

Daar hangt hij dan in het kozijn. Nu is duidelijk het stukje nieuw hout op de plaats van het slot te zien. Nog een aantal laklaagjes en hij is als nieuw.
Het kozijn en ook de lijsten moeten natuurlijk nog wat ondergaan maar eerst gaan we voor de voorzetmuren.

 

Nadat een groot aantal stootvoegen open geboord zijn om voor de ontluchting van de spauw te kunnen zorgen kan de voorzetwand gebouwd worden. We maken met hout een ragelwerk op zo'n 8 cm van de muur af. Dan schuiven de PIR platen achter dit ragelwerk. Ze zijn 5 cm dik waardoor er een lucht-spauw over van +/- 3 cm.
De PIR platen worden op elkaar gelijmt met PUR-schuim en tussen de houten staanders word glaswol geplaatst. Als laatste komt er nog een laagje PE-folie op om vocht doorslag tegen te gaan. 

 

Als het isolatie paktje ertegen zit komen er multiplex platen van 9 mm tegen.
Dit maakt het mogelijk om overal op de muur iets op te kunnen hangen. Op de foto zie ook nog de leidingen voor de verwarming lopen. Deze zitten in de muur dus moesten eerst getest worden op lekage voordat de muur dicht kan. 

 

Op de multiplex worden dan stucplaten gips geschroefd.

 

Deze gipsplaten krijgen dan een stuc-laag. De kozijnen zijn inmiddels ook afgetimmerd. 

 

Nog een twee laagjes muurverf  (diamant 0301-G87Y) erop en dan begint het ergens op te lijken. De kozijnen en lijsten laten we even voor wat het is. Omdat we het monumentenglas pas na 1 januari (ivm subsidie) willen bestellen heeft het geen nut al aan de schuiframen te beginnen. 

 

Dus ga ik aan de slag met de bedstee. Onder het bed komen twee laden. Maar aangezien onze oudste dochter ook in en uit haar bed moet kunnen hebben de laden een dubbele funcite. Door in de laden twee planken te leggen kunnen de laden ook als trap dienen. De planken liggen los erin dus we verliezen geen plaats.

Door de vreemde maten van bedstee moet er een matras besteld worden maar ook de latenbodem is dus niet te koop. Gelukkig hadden mijn ouders nog een aantal van die gebogen latjes liggen. Even een frame bouwen en dan kunnen de latten erin.

Ook hebben we een ei gelegd over de kleur van de bedstee. Het is crepe (ofwel 0405-Y25R) geworden. Dit  een tintje donkerder dan muur kleur. Ook de schuiframen en plinten krijgen straks deze kleur.

 

De laatste stap voordat de kozijnen van de bedstee en inloopkast geschilderd kunnen worden is het afhangen van de deuren. Op zich is dit niet veel werk maar doordat de voorzetmuur 14 cm dik is kan de rechter deur niet helemaal open. Geen probleem zou je denken, "dan laat je hem toch een stukje open". Dit zou ik ook wel willen maar dan kunnen de laden niet meer open......
Na veel puzzelen maak ik met tegenzin een vellingkant aan de deur en kort ik de breedte van de laden met 1,5 cm in. Nu past  het (op 2mm). Volgende keer toch nog beter opletten.
Nu kunnen de deuren geschuurd en afgelakt worden, want deze kleur  is nou niet echt wat we willen.

 

Na het schilderen van de kozijnen kan de beschermende (werk)vloerdekken eruit.  Wat verzamel je toch veel matriaal om je heen tijdens zo klus.


 

Maar naar een paar uurtjes opruimen, schuren en lakken begin je te zien waar je het allemaal voor doet. De plinten en de vensterbanken erin en dan kunnen de meubels erin. Weer 16 m2 extra leefruinte..... 

Maar eerst nog even een aantal avonden schuren..... mijn favoriete bezigheid. Ik denk dat als we klaar zijn ik mijn kist met schuurspullen ritueel verbrand.


 

Maar het is ongeloofliijk wat een likje verf doet. Ook de oude architraven zijn in ere herstelt. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik ze heb nagemaakt.  Ze waren zo dun en gespleten dat ik niet zou weten hoe ik ze op de nieuwe kozijnen zou moeten bevestigen. 

 

En ook de deur ziet er weer uit als nieuw (of zeg maar liever, als oud). Ik heb er bewust niet voor gekozen om de panelen strak te zetten met plamuur. Ook de gangen van de hout wormen op de kopse kant van de deur zijn niet dicht gezet (zie kader). Een strakke deur alsof die net uit een of ander nieuwbouw komt zou hier niet staan.

 

Dan kunnen de eerste meubeltjes erin. Onze oudste dochter in de bedstee en de jongste in losse bedje, tot ze oud genoeg is. Dan mag ze bij haar zus in de bedstee, want zeg nu eerlijk een hoogslaper is leuk maar een bedstee waarin je s'ochtens als je wakker bent leuk huisje kunt spelen is toch veel leuker.

Op de schuiframen na is de kamer klaar, op naar de volgende klus, de tussenwand tussen de studeerkamer en de overloop. Dit is nodig om de warmte binnen, en ook een beetje de stofwolkenvan het zagen buiten, te houden.

 

Het is al even geleden maar het moet er nu dan toch maar van komen. 
De schuiframen van de opkamer worden gerestaureerd. Eerst het oude glas eruit en dan het raam uit erlkaar. De slechte delen worden uitgestukt en dan kan alles in de lijmtangen. Om tocht te voorkomen kun je natuurlijk een voorzetraam gebruiken maar dit vinden we niet zo mooi. Wat we daarom gedaan hebben is aan de zijkanten en onderkant een sponning uitgezaagd waarin een tochtborstel gezet kan worden. Deze vallen allemaal weg in kozijn en zie je dus helemaal niet. Tussen het schuivende deel van het raam en het deel dat boven vast zit  tocht het ook. Alleen is het wat moeilijker om daar een oplossing te zoeken die niet in het zicht zit. Zoals te zien is in de inzet foto hebben we ook daar een borstel in gezet. Deze is bij een gesloten inzetraam uit het zicht maar als het raam open staat  zie je hem door het raam aan de binnenzijde zitten.

 

Daar staat hij er dan in. Geschilderd en ook met het Ruysdael glas erin. Verder hebben we ook handgrepen en raampennen besteld.
Hij is niet helemaal 100% tocht dicht maar voor een schuifraam is het helemaal niet slecht.

Dan kan er nu ook een dikke punt achter deze kamer.

 

 Terug naar de homepage van “Onze Boerderij”