De Kelder

Versie November 2004  

 

 

Boven: Foto van het gewelf. De doorhang is duidelijk te zien.

Rechts: Plot van de meetwaarde in Exel

Omdat dit het oudste deel van het hele huis is willen we kost wat kost het gewelf van de kelder behouden. Daarom moeten we wat doen om er zeker van te zijn dat tijdens het weggraven van de grondslag niet de zijmuur iets meegeeft waardoor het gewelf het begeeft. Stap 1 is dan ook meten wat de doorhang nu is. Deze blijkt op de middelste meter gemiddelt 11 cm te zijn!!!

Opmeten van de huidige waarde.

 

Het aan elkaar maken van de klein gezaagde platen van 9 mm multiplex. De platen van 244x122 kunnen nl niet in een geheel door de nauwe kelderingang.

 

Plastic op de platen en dan de plaat in 1 keer omhoog. Nu het gewelf is ondersteund kunnen we aan de bovenkant eens gaan inventariseren.

 

 

Een klein stukje houte vloer eruit en 10 cm zand eraf gehaald. Ons idee wordt bevestigd: een enkele laag stenen moet oude kalk mortel ertussen.

 

 

 

Nu we geen rare dingen gevonden hebben en de plaat 75% van het gewelf ondersteund kunnen we hem ontgraven. De enige verrassing is dat uiterste delen van het gewelf zijn opgevuld met zand en oude kloostermoppen. Je ziet op de foto ook het kleine gewelfje van het raam aan de noordkant van het huis.

 

 

Het zand is eraf en ook van boven kunnen we zien wat we doen. Nu aan de gang met de garagekrik. Cm voor cm omhoog totdat het welf weer zijn oorspronkelijke vorm heeft die overigens al weer duidelijk zichtbaar word.

 

 

Nadat we de kelder op hadden gekrikt hebben we aan de bovenkant de voegen opengekrapt (en geslepen) en daarna laten vol lopen  met  egalisatiemortel. Dit zou genoeg moeten zijn om hem in zijn orginele form te houden. Maar dit zorgt voor horizontale krachten op de muren. Om deze eruit te halen storten we een laagje beton op de vloer met wapening erin . De wapening is, voor het storten, verbonden aan de ankers die mee in de voegen zijn gegoten. Verder  hebben we het tweede (dichtgemetselde) raam alvast weer opgemaakt. Dit moet voor de hoognodige tocht zorgen die de kelder weer wat droger maakt. Als je  de foto rechts vergelijkt met die boven aan de pagina dan is de  doorhang van 11 cm duidelijk weg en is de vorm van het gewelf weer zoals hij hoort.

 

 

Terug naar de homepage van “Onze Boerderij”