De  Badkamer en Wc

Versie 6 maart 2010

 

 

 

En na het maken van de beskisting en het leggen van de leidingen en vloerverwarming kan de vloer erin. De twee pijpjes zijn warm en koud water voor de inloopdouche en het ter hoogte van het aard-draadje zit een houten balkje dat er uit gaat om plaats te maken voor de douchegoot. De hoek linksachter die niet mee is gestort hoort straks bij de hal.
Nu wachten op het uitharden. Heb ik ondertussen tijd om de kozijnen voor de drie deuren te maken.

 

Toen we de muur langs de wc aan het afbikken waren zagen we dat er iets van een raam of deur dichtgemetseld was. Een deel van de houten latei zat nog in de muur. We waren al van plan om de fontein in wc in de muur te verzinken om zo een bredere loop te hebben. Maar door deze "vonst" gaan de de oude doorgang in ere herstellen.

 

Eerst heb ik de helft van de steense muur verwijderd om plaats te maken voor de oude stenen zodat deze opnieuw gemetseld kan worden. Daarna heb ik een poer gemetselt om de betonnen latei te dragen die op zijn beurt de helft van de behouden steense muur ondersteund.

 

De volgende stap was het plaatsen van de eiken latei zodat de "nieuwe" stenen daarop gemetseld kunnen worden. Daarna hebben we in onze huidige woonkamer een houten plaat in het gat geplaatst waarop dezelfde tegels zijn gelijmt als waarmee de rest van de wc getegeld gaat worden.  

 

Nu aan de ene kant de muur klaar is kan ook de andere er in. Na wat discussie hebben we ook hier voor een muur met oude steentjes gekozen. Het is wel wat nepperig om hier een "oude" muur neer te zetten die er nooit heeft gezeten maar een strak gestucte wand met een strak plafont en die hele grote zwarte, exact vierkante, grote tegels zouden de verhoudingen ook scheef hebben getrokken. Om niet alles er te historisch uit te laten zien hebben we 3 nisjes gemetseld met, je raad het al, ook de zwarte tegel als achterwand. Leuk voor foto's of zoals nu de wc-rol en een schuurkalender.
het schuine dak is inmiddels al voorzien van stucplaat en wordt, net als de badkamer boven wit met donkere balken.

Nadat er isolatie is aangebracht kan de achterplaat er in. Vervolgens kunnen de tegels er tegen. Nu deze leggen kan ook de vloer getegeld worden. Verder kan de "werkpot" nu vervangen worden door dezelfde V&B subway als boven.

Nog een houten plaat boven op het muurtje en een fonteintje en dan is ook dit "Deel"-project weer af. 

 

Tegen muur van de wc is een plaat multiplex geschroeft  waarin de achter-tegels voor de nisjes van de wc zijn uitgezaagd. Er is er nog een zichtbaar in het linker vierkant dat door een tijdelijk diagonaal plankje op zijn plaats word gehouden. Verder is er water en afvoer gemaakt voor de wasbak en de plaats waar de wasmachine komt te staan. Ook is het binnenwerk van de spiegelkast al geplaatst. Links en recht moeten er nog gipsplaten gemaakt worden waar de tegels tegen gelijmt kunnen worden. 

Dit is ronde raampje wat in de muur is gemetseld toen we de aanbouw hebben verwijderd.(zie verhaal van de aanbouw) Toen wisten we nog niet hoe de binnenmuur er uit kwam te zien en hebben we het raampje gewoon steens ingemetseld. Maar natuurlijk was dit niet te combineren met de door ons gekozen binnenmuur dus moest de hamer en beitel er weer aan te pas komen.........

In het bovenste deel van de foto zie je dat de onderste stenen tot aan het raam zijn weggekapt en ook dat de stenen in de ronding om en om zijn gehalveerd.

Door nu het raam met een hele steen extra in te metselen komt hij voldoende naar binnen om straks netjes in de voorzetwand mee op te gaan.
 

 

Nu de stenen om het raampje klaar zijn kan de voorzetmuur ervoor gemaakt worden. Ook hier bestaat die uit een houten framewerk met steenwol tussen de balkjes en xps platen erachter. Daarna komen er waterbestendige gipsplaten tegen met uiteindelijkeen stuc-laag.

De volgende stap is het metselen van de scheidingsmuur tussen de huidige woonkamer en de badkamer.Op deze foto is ook de deur van de badmaker te zien.


 

 

Nu de muur klaar is (met een uitsparing voor een nis net als boven, zichtbaar achter de tijdelijke kast) kan ook het plafont erin. Verder hebben we een tijdelijke oplossing gemaakt om de wasbak te kunnen gebruiken en ook de wasmachine kan al gebruikt worden.

Inmiddels is ook de helft van de tweede tussenmuur gemetseld. De reden dat we hem niet helemaal dicht hebben gemaakt is dat we nu niet door de woonkamer hoeven met alle materialen en gereedschap. De twee wandjes van de inloopdouche hebben hun frame ook al. Na wat wikken en wegen heb we voor houten framewandjes gekozen om al het leidingwerk makkelijker weg te kunnen werken zonder te hoeven slijpen en kappen. 


 

 

(17-8) Na wat uitstel moet de wc toch maar eens afgemaakt worden. We hebben besloten om de plank van de fontein op te dikken zodat hij beter in verhouding is met de balk boven in de muur. Dit geeft meteen de mogelijkheid om twee vakken te maken waar tijdschriften in kunnen liggen.

Nadat deze geplaatst is kan de het foteintje erop en de kraan aangesloten. Nu ook de eiken plint onder de op de tegels is geplakt en de eerder gemaakte houten plank op het muurtje en in de nisjes net als de rest in de olie is gezet is het een mooi geheel geworden.


 

 

(12-1) Het plafond en is gewit en ook de spiegelkast is netjes in de beits gezet. Na wat avonden slijpen en tegelen is alles behalve de verbinndingsmuur tussen de deel en de badkamer klaar.

Hier dan even de open muur met daarnaast het resultaat. Zoals je kunt zien is ook de glazen deur binnen en afgehangen en ook de sporen zijn met beits behandeld. De voegen zijn daarna gevoegd en afgekit. Tijd om de douche te testen. Maar net als boven lijkt het mij niet gegeven om een badkamer foutloos te maken. Wanneer ik de stortdouche aanzet loop de goot over en nadat ik hem probeer in te regelen kom ik erachter dat ik de koud en warm leiding in spiegelbeeld heb aangesloten. Het eerste lossen we op door een aluminium strip aan de kopse kant van de tegels in de douchegoot te plakken. Door de opstaande rand van +/- 3mm loopt het water netjes weg. Doordat de kruipruimte onder de badkamer door loopt kan ik de koud en warm leiding omwisselen. Dit heeft als nadeel dat warm en koud bij de wastafel ook wisselen waardoor ze net anders als boven zitten. Maar ook ook dat de wc wordt gespoeld met warm water. Dit heb ik kunnen oplossen door de aanvoer bij de stortbak af te doppen en de aanvoer via de leiding tussen fonteintje en wc door te zagen en aan te sluiten op de koudwaterleiding. Al met al is alles (na een dag of twee klooien) weer in orde.

 

 

 Terug naar de homepage van “Onze Boerderij”