De  Badkamer

  

 

 

 

Hier moet het dan gaan gebeuren. De vloer is vernieuwd (zie verhaal van de speelkamer) en er kan een vloer op gestort worden. Maar voordat het zover is moeten er nogal wat leidingwerk aangelegd worden. De standleding voor het riool komt in de meterkast tegen de muur. Als alles compleet is (riool, gas en water) komen deze leidingen achter een voorzetwandje te zitten. Hierdoor is water en electra gescheiden.
 


 

Het mag dan wel een oud huis zijn maar dat wil dan nog niet zeggen dat het niet vol moderne snufjes kan zitten. Een daarvan is DWTW (douchewater warmte terug wining). Dit geintje kost zo'n 400,- euro. Maar technisch gezien stelt het niet zo veel voor. Een kopere buis verticaal plaatsen waardoor het douchewater wegloopt. Daar omheen een tweede kopere buis. Tussen die twee buizen laat je het koud water stromen voor de douche. Dit moet het koudwater dan voorverwarmen van +/- 10 naar 24 graden. Dus mooi niet dat ik daar zoveel geld voor neertel. Met de onderdelen hier links en twee stukken buis ben je voor +/- 120,- euro klaar.

 

Hier zie je de standbuis voor de riolering met net boven de vloer de aftakking voor de DWTW. Ook is de 22mm ingang voor het koudwater zit hier.

 

 

Van boven ziet het er dan zo uit. Rechts de DWTW waarop de leiding van het doucheputje komt te zitten. Ook de uitgang van het koudwater is nog net te zien achter de electra leiding. De rest van de afvoeren (bad, waskom en wc) komen normaal op de standleiding te zitten. 

Ook de eerste vier leidingen voor netwerk en electra liggen er al.

Maar voordat we de betonmolen kunnen laten draaien moeten er nog heel wat meters pvc getrokken worden.

 

 

Na heel wat avonden  puzzelen en buigen zit alles (hoop ik dan maar) erin. Alle vloerverwarming, riool en waterleidingen. Maar ook electra en netwerk voor zowel de badkamer als het cv-hok. Maar doordat de meterkast onder de vloer ligt heb ik de hoofdleidingen naar de aangrenzende slaapkamers, de overloop en de studeerkamer ook erin gelegd. Ook de leidignen naar opkamer en de uiteindelijke ouder-slaapkamer op de begange grond hebben een plekje gekregen. Verder wil ik zoneverwarming gaan toepassen dus er is ook nog eens een ster-netwerk vanaf de verdeler nodig naar elke kamer voor cv. De buizen voor het gesloten luchtbehandelings systeem zijn nog niet te zien maar er is wel ruimte gelaten zodat ze straks in het  cv-hok via een wandkast naar de kruipruimte gebracht kunnen worden. Vanaf daar is alles nog mogelijk.

Er zal best iets vergeten zijn maar ik krijg het niet meer bedacht. Soms moet je het maar doen met je weet, en hopen dat de gevolgen niet te groot zijn.

 

Dus kan het storten beginnen. We hebben ons aan de droge mengverhouding gehouden maar toch gaat er iets niet goed. Opeens komt het bericht van de grondtroepen dat de  potten en pannen zijn aangerukt. Het is niet echt veel wat er na beneden komt maar het is geen normaal leidingwater. Dus "ach dat droogt wel" gaat niet op. De volgende molen nog maar wat droger. Het afrijen van de vloer is nu echt geen leuk klusje meer. Maar met een natte handveger en een schuurspaan wordt alles toch nog strak.

 

En na 86 emmers is de vloer klaar. Na een nachtje aandrogen alles nog eens nagekeken en de hoekjes waar je met de rij niet bijkomt nog even bijgewerkt. Later kan dan ook de bekisting eraf. Er zitten alleen nog wat kleine stortgaten net onder de bekisting en plaatsen waar de afrij latten hebben gezeten zijn nog niet helemaal perfect. Maar dat doen we wel als de opbouw klaar is, zo net voor het tegelen. Wat in ieder geval goed gelukt is, is de opstaande rand voor de douchemuur en het afschot van de douchevloer. Deze kun je nou eenmaal niet meer glad krijgen met gietbeton.

 

Om de vloer van de badkamer niet onnodig te belopen ga ik de eerste dagen maar aan de gang in het cv-hok en de schoorsteen. Het pijpenorgel van onze boerderij. Doordat we de oude maten van de schoorsteen willen aanhouden en zoveel mogelijke aan- en af-voer van lucht daar willen laten gebeuren waar het thuis hoord, is het dringen geblazen in de schoorsteen. 

De nieuwe ketel is een Itho met 40 kW cv vermogen en tapklasse CW6. Dit alles in minder dan 1/8 m3. Moet ook wel want ik heb mijn plaats in het CV-hok nog hard nodig. 

 

Om nu eerns iets anders te maken dan het grenen dakbeschot met het rondhout wordt het dak tussen het rondhout met gipsplaten afgedekt. Een heel gepuzel, gerasp en gezaag maar uiteindelijk lukt het wel. De afstand tussen het rondhout is ongeveer 55 cm. De truc is nu om de 60cm platen in de lengte doormidden te doen. Dan kun je een 45 graden hoek aan de zijkant maken en die onder de ronding schuiven. In het midden is het dan eenvoudig om de twee rechte kanten tegen elkaar te leggen en af te werken met band en vuller. Ook is er een plafond aangebracht. Dit omdat ik nog een groot aantal buizen voor de luhtbehandeling kwijt moet en een extra opslag is natuurlijk ook niet verkeerd.  

 

 De levering van onze badkamerspullen is inmiddels ook geariveerd. Het extra diepe hoekbad pas mooi onder het schuine dak. 

 

Het leidingwerk voor de nieuwe ketel is ook gedaan. Een profesionele instalateur had er mischien iets minder spagettie van gemaakt maar door de circuits van voor- en achterhuis te scheiden en kranen op (bijna) alle leidingen te zetten kan de installatie langzaam groeien zonder iedere keer heel het CV, gas of warmwatercircuit leeg te moeten laten lopen bij een nieuwe aansluiting.

 

 

 

Maar het meest practische van de nieuwe badkamer is de wc boven. Nu hoeven we niet meer iedere avond een emmer naar boven te nemen, of nog erger, door de koude deel 's nachts naar beneden te lopen.

De vraag of we al dan niet de wc alvast op zouden hangen voordat de tegels op de muur zaten was dan ook snel beantwoord.

 

Het idee is om een nisje te maken in de badkamer voor zeep en zo. Na wat informatie verzamelt te hebben (via www.fan.tv/forum) kan het feest beginnen. In de het regelwerk van de muur is een uitsparing gemaakt van ruim de maat die van de nis. Aangezien we nog niet weten of we een hele of halve tegel willen  is hij voorbereidt op een volle tegel. Maar zoals de foto laat zien is het een halve geworden. Het houten bakje is op maat gemaakt. De muur om de nis is getegelt en daardoor kun je precies de nis plaatsen. Dit gebeurt met de twee klosjes.

 

Dan heb ik een stuk gipsplaat gemaakt (zie kader) die een iets kleiner gat heeft dan de kist. Deze wordt in de muur geschroeft en daarna aan de kist . Dan is het gips met een rasp op exact op maat gemaakt en waterdischt gemaakt met kimband.

 

Dan kunnen de tegels rondom de nis erin. Er moet nog gevoegd en gekit worden maar je hebt al wel een indruk hoe dit eruit gaat zien.

 

De douche is klaar. Het kitwerk heeft nogal wat voeten in de aarde gehad maar na 4 keer is ook de hoek linksonder waterdicht. De regendouche geeft zoveel water dat het waterpijl stijgt boven de omgezette opstaande rand van de drian-goot. Daar had ik geen rekening mee gehouden. Wat je zoal niet leert door de bouw van een badkamer. Als je je afvraagt waarom we twee douche-koppen hebben. Dit was een tip van de mevrouw van de sanitairwinkel. Zij vertelde dat zij het zeer vervelend vond dat haar haar altijd nat wordt bij gebruik van hun regendouche. Ze stelde dan ook voor om ook een glijstang te monteren. Klinkt zeer redelijk dit verkoop praatje, vind je niet?

 

Ook de WC is klaar. Nou ja klaar, de afwerkplaat moet nog gemaakt worden en ook het rechter muurtje mist nog wat tegels. De plaat wordt, net als alle afwerkingen en meubels in de badkamer, van teak hout en dat heb ik nog niet.

 

Nu de douche en de WC "klaar" zijn gaan we verder met de rest van de badkamer. Het gips tussen de sporen is inmiddels gestuct en geschilderd. Ook staat de voorzetswand er al. De stukken gips worden betegeld. Het gat in de vloer is voor de afvoer van het bad. Als het op zijn plaats staat worden de laatste pvc bochten gemonteerd en ingestort. De grotere uitsparing rond gat zorgt ervoor dat we het bad nog lager kunnen stellen. Dit levert weer extra hoofruimte op onder het schuine dak en ook de instap wordt makkelijker. Van de gebruikelijke 80cm blijft "nog maar" 73 cm over. Het raggelwerk voor de scheindingswand staat er ook al. In het CV-hok zie de verdeler zitten van het ster-netwerk voor de eerdergenoemde zoneverwarming. 

 

De scheidingswand tussen de badkamer en het CV-hok krijgt ook vorm. Na het snijden van de gips zag ik pas dat ik in spiegelbeeld had gewerkt. Maar aangezien deze toch betegeld gaan worden is dit geen probleem.
Het grote voordeel van het hok naast de badkamer is dat het service-luik voor het bad niet nodig is. Hierdoor kan alles netjes betegeld worden.
Ook hier maken we een nis om iets (een lekker glas wijn bv.) in te zetten.
Direct daarnaast komen de knoppen van de thermostaatkraan en de stopkraan voor inloop van het bad en de handdouche. We hebben voor een in-,over-,leeg-loop combinatie gekozen. Hiermee loopt het bad vol via een speciale overloop in het bad, zodat je geen kraan hebt waar je je aan kunt stoten of branden. 

 

De nis is getegeld en ook de kraan is voorbereid en afgeperst. Het stukje boven de nis wordt nu gestuct en geschilderd en daarna wordt het tegelwerk nog een halve tegel hoger. Ook de rand achter het bad is voorzien van tegels. Deze is ook zeer handig voor het eerder genoemde glaasje wijn. Al het hout is geschuurd en in teak-kleur gebeitst. Nu alleen nog even voegen en kitten en dan kan het bad op zijn plaats.

 

Het lijkt een kleine stap op de foto: "alleen het bad in de hoek t.o.v. de foto hierboven". Maar het gevolg is wel dat we het bad kunnen aansluiten en gebruiken!!! Je zit wel midden in bouwval te badderen maar het is wel heerlijk.
Hier is het bad nog gevuld door leiding over de rand van het bad te buigen om te kijken of sensoren voor de whirpoolfunctie en verlichting het doet. Maar nog veel belangrijker, of de afvoerdicht is. De verlichting van de nis gebeurt nog door de lamp in het cv-hok aan te doen maar uiteindelijk wordt dit door twee halogeenspotjes boven de melkkleurig perspex plaatje gedaan.

 

Inmiddels is ook de hand-douche op de rand van het bad en de inloop-combinatie aangesloten. Alles lijkt dicht dus nu kan de badrand gemaakt worden. Even regelwerk maken, gips erop en tegels ertegen.

 

De bovenste rand van de tegels zit ertegen. Een heel geprigel. De tegels hebben nl. geen enkele "mooie zij-kant" waardoor het kiezen is tussen een afwerkstrip en verstek. Natuurlijk kiezen we dan voor de moeilijkste oplossing. Gezien de hardheid van de tegels valt het zagen van 2 verstek-kanten zonder dat het hoekje beschadigt niet echt mee. Er zijn dan ook nogal wat kracht-termen voorbij gekomen tijdens het zagen. Gelukkig maakt het zagen veel herrie...... 
Ook zit de vloer erin en de verdiepte "tenenrand". Verder hebben we ook kerstverlichting aangebracht. Het is lichtslang voor buiten dus ideaal voor in de badkamer.

 

Het tegelwerk zit ertegen, alleen moet er nog gevoegd worden. Het uitlichten van de nis en de onderste rand van het bad werkt prima. Voor de nis hebben we ook voor de lichtslang gekozen. Omdanks het feit dat er een plexiglazen plaat boven in de nis komt, kun je in de badkamer niet veilig genoeg werken. Nu nog twee tegels voor de raam en voegen en dan kan de wand en de inbouw-kast erin. 

 

De voegen zijn inmiddels af en ook het kitwerk is gedaan. Het hout voor de wastafelmeubel en de spiegel is gebracht. We hebben voor teak gekozen.
Als eerste alles door de verdiktebank en dan kan er gezaagd worden. Op zich is het helmaal niet zo'n moeilijk ontwerp toen we het in de winkel zagen staan maar nu moet ik mijn uitspraak "dat kan ik ook wel" nog wel even waarmaken. 

 

Het bovenblad staat in de klemmen. Ze zijn onderling verlijmt en worden met lammello's op hun plaats gehouden tijdens het drogen. Ik heb deze techniek nog niet eerder gebruikt maar het werkt als een trein. Dit gaan we zeker vaker doen. Als plaat droog is komen er de eerste twee balken aan. Het is nou eenmaal makkelijker om twee balken haaks te stellen als meteen zes tegelijk. Als de lijm droog is fixeer ik het geheel op een houten plaat waardoor je naar hartelust kunt duwen en trekken met de resterende 4 palen zonder dat de haaksheid in het gedrang komt.

 

Daar staat 'ie dan. De chrome pijpen zijn gordijnroedes en dienen als hand-
doekenrek. Ook in de badkamer past alles zoals geplant. De houten inbouwkast staat nu niet zo mooi maar het leek ons een beetje over-done om die van teak te maken als 99% van de tijd de spiegel er voor hangt.

 

Het heeft even op zich laten wachten maar uiteindelijk is ook de spiegelverwarming binnen. De lijst is van teak gemaakt en daar hebben we een spiegel in laten snijden. De verwarming is een soort stickervel wat je achter op de spiegel moet plakken. Nog even een achterplaat erachter en hij kan voor de inbouw-toilet-kast.

 

Dan moet er natuurlijk ook nog een deur in de badkamer. Gezien de combinatie van oud en modern leek het ons leuk om er een deur in te maken die er oud uitziet. Dus wat vloerplanken op de zaagtafel en na twee avonden is hij klaar.
Als je je afvraagt wat die elektro-motor midden op de deur doet, deze dient als extra lijmklem.  Even laten drogen, afhangen en dan kan er een likje verf erop. 

 

En daar hangen ze dan, de spiegel en de deur. De deur moet nog afgelakt worden en ook de klinken en slot moeten er nog op. Het enige wat nog openstaat is de inbouwkast/schuifdeur tussen het CV-hok en de badkamer en dan is er weer een kamer af. 

 

Hier het begin van de inbouw/schuif-kast. Het moeilijkste aan de hele kast is combinatie van een nette aangesloten kast die toch makkelijk open gaat. Om dit zo goedmogelijk voor elkaar te krijgen heb ik eerst een plaat op geleiders gemaakt met daarop een tweede plaat. Deze worden verbonden door 3 zeskantbouten met slagplaatmoeren. Maar door in de bovenste plaat nogmaals 3 bouten met 3 slagplaatmoeren te monteren is het mogelijk de bovenste plaat in twee richtingen af te stellen. Hiedoor kun je als de kast op de bovenste plaat staat deze exact afstellen in relatie tot het gat met omlijsting in de muur.

 

Nu dan eerste het geraamte van de kast. Deze bestaat simpel uit 5 planken gefineerd multiplex. Deze komt dan op het rail-systeem. Dan kan er afgesteld worden en maak ik de drie planken en deurtjes erin.

 

Daar staat hij dan. In de dichte positie zou je niet zeggen dat het ook nog een deur is. En open geeft hij net genoeg doorgang om in het cv-hok te komen.

We schijven 13 december en de badkamer is officieel 100% done. Nu naar de overloop.

 

 Terug naar de homepage van “Onze Boerderij”