De  speelkamer

  

 

 

 

Onze huidige woonkamer wordt straks, als de deel eenmaal als woonkamer in gebruik is, de speelkamer voor de kinderen. Er komen twee schuifdeuren tussen de deel en deze kamer. Maar dat gaat denk ik nog wel "even" duren......
 


 

Het enige wat we aan deze kamer doen is het plafon en het plaasten van de meterkast. De muren, voorzetwand etc, worden gedaan als we de nieuwe keuken in de deel hebben. Dan kan immers de huidige keuken eruit en kunnen de schuifdeuren erin. Het plafond is niet orgineel en is in de jaren '50 voorzien van een nieuwe balklaag en planken.

 

Het feit dat dit niet authentiek is, is de uiteindelijke reden van de vervanging. Een aantal weken geleden stapte ik door de vloer en aangezien we hier een betonen vloer op gaan storten is dit de laatste kans om iets aan de planken te doen. Daarbij komt nog dat volgens onze architect de balken niet robust genoeg zijn. Er komen dus twee verstevegingsbalken van links naar recht te lopen waarop de orginelen balken weer komen te rusten.

Hierdoor wordt de overspanning van de lichte ballken kleiner en wordt het geheel robuster.

Al met al een goede reden om dit even grondig aan te pakken. 

 

 

De eerste stap is het maken van de twee nieuwe liggers. Hiervoor gebruiken we vier muurplaten (die we nog over hadden) van 220 x 75 mm. Ze liggen kops tegen elkaar en aan en met de bovenfrees maak ik er gaten in waar de oude balklaag in komt te liggen.

 

 

 

One down, one to go. Maar eerste even met de beitel aan de gang.

 

Dit is de bedoeling van de hele oefening. Twee balken tegen elkaar.

 

 

Maar alleen de twee balken is niet genoeg. Dus word er tussen de twee liggers een stalen plaat opgesloten van 200 x 10 mm. De plaatsing van de houtdraad bouten is zo gekozen dat ze wegvallen in de gaten voor de balklaag.
Nu hoor ik je denken, waarom niet twee H balken, dat is toch veel eenvoudiger. Dat klopt, maar dan moet je daar zo'n koof omheen timmeren van plaathout. En het "oud maken" van zo'n koof valt niet mee. De contructie met de twee balken geeft me de mogelijkheid om met een bolle schaaf het geheel een oud uiterlijk te geven.

 

Omdat de stalen plaat alleen al 65 kg weegt zijn de drie onderdelen los naar boven getransporteerd.  

 

 Dan kan het in elkaar zetten gaan beginnen. Het latje rechts zorgt er voor dat de plaat vanonder niet zichtbaar is.

 

 Zo ziet  het er dan aan de kopse kant uit.

 

De eerste balk ligt grofweg oop zijn plaats. Ook is hij al bewerkt met de schaaf.

 

 

 

In de kamer zijn de stepels gezet om de balklaag te ondersteunen. Nu kan de midden sectie eruit gezaagt worden.

 

De balklaag is zichtbaar nu de planken eraf zijn.

 

Hier zijn de middelste delen van balken eruit gezaagd. Nu worden de stukken uit de muur gekapt waar de dragers in moeten komen liggen.

 

Na een uurtje of wat klooien ligt de eerste dwarsligger erin. Je kunt nu zien dat de houtdraadbouten straks helemaal aan het zicht zijn onttrokken.

 

Ook de tweede ligger ligt op zijn plaats. Het is waarschijnlijk voor de laatste keer dat schoorsteen in zijn volle glorie zichtbaar is. 

 

De middelste balken liggen erin. De muren zijn aangemetselt en kunnen vanavond drogen. Morgen branden we de bruine balken nog af en kunnen dan in de grondlak. Dan kunnen de vloerdelen er weer op. Wel jammer dat we na morgen het mooie, hooge uitzicht kwijt zijn.
Maar het scheelt wel in de stookkosten......

 

Nu het toch al zo'n zooi is in de kamer kan een 1/2 m3 zand er nog wel bij.

In hoek van de kamer komt de meterkast. De "brievenbus" in de muur geeft de plaast aan waar straks de deur moet komen.

 

Na een paar uurtjes zweten kunnen de doorvoerpijpen erin. Ook de 110 mm pijp voor de afvoer naar boven zit erin.

 

Zand erover en het leed is weer geleden. De kabel zorgt ervoor dat ik het elektrisch deel van de meterkast al kan opbouwen en gebruiken. Deze word nl. aangeloten op de krachtgroep van de oude installatie.

 

De volgende ochtend gaan we verder met aftimmeren van de meterkast. Dus eerst maar even het gat voor de deur gemaakt.

 

En met twee volle kruiwagens aan puin is ook dit weer gebeurt.

 

De panelen zijn inmiddels getimmerd en het metergat is inmiddels een meterkast geworden.

 

Aan de kamerkant ziet het er ook weer wat beter uit.

 

En na een week werk ziet het plafond er ook eer netjes uit. Alles staat in de witte grondverf.  

 

Op het bovenste deel van de foto is duidelijk te zien dat de rechtse 3 balken hoger liggen. De meest rechtse balk lag 7 cm hoger dan rest van de balken. Dit is natuurlijk niet weg te werken in een betonvloer van 9 cm. Daarom zijn de balken netjes waterpas gelegt zoals te zien in het onderste deel van de foto.

 

En hier is het om begonnen. Een vlakke, sterke ondervloer voor de betonvloer van de badkamer. Het (badkamer)feest kan beginnen...........

 

 Terug naar de homepage van “Onze Boerderij”