De  studeerkamer

Versie februari 2014  

 

 

Boven: Dit is een oude foto (begin 2003) van het deel wat studeerkamer moet gaan worden.

Rechts: Op deze (niet al te beste) foto is de oude vloer goed te zien. Het nieuwe stuk met OSB platen is vooral voor de veiligheid (en natuurlijk opslag) dichtgelegd.

 

Hier is een begin gemaakt met het gedeeltelijk weghalen van de muur om plaats te maken voor de trap met kelderkast eronder. Op de muur is duidelijk de schuine lijn van de tijdelijke (toch wel zo'n 7 jaar) trap.

 

Een van de grootste handicaps tijdens het verbouwen is het veilig bereikbaar houden van de delen die in gebruik zijn. Maar met behulp van een ikea kast die op 3 treden lijkt en de tijdelijke trap, welliswaar in tweeen gezaagd, is er een prima trap gecreeerd waaronder ik de nieuwe kan bouwen.

 

Na het metselen van een muurtje waaraan de eerste treden worden bevestigd kan het puzzelen met de treden beginnen. Eerst hebben we de trap in sketchup getekend, daarna heb ik de treden-boom (ik geloof dat dit zo heet) van de muurkant op multiplex getekend en uitgezaagd. Deze heb ik op de muur geschroefd en nu dan ik middels mallen en een zwaaihaak trede voor trede zagen.

 

 

 

Hier is een foto van de andere kant van de trap. Het kozijn voor de trapkast staat er al en ook de muur is voor de helft gemetseld.

 

En na wat dagen prutsen is de trap beloopbaar. De muur moet nog tot gebinthoogte worden opgemetseld en ook de treden moeten nog dicht gemaakt en geolied worden maar we kunnen prima boven komen.

 

 

En dan kan de vloer erin. Nou ja, eerst moeten de nieuwe liggers erin. Ook hier weer het dilema dat de oude vloer nog even in tact moet blijven om alles veilig te houden tijdens gebruik. Maar met een takeltje is het redelijk eenvoudig om de knapen van 15x15cm en zo'n 5 meter lang op zijn plaats te leggen.

 

De nieuwe balklaag en vloerdelen zijn ook van de onderkant in het zicht. Bovendien liggen vloerbalken ongeveer 80 cm uit elkaar. Dit betekent dat ik niet kan volstaan met een standaard eiken vloertje van de 2 cm dik met langsgroeven tegen het kromtrekken.

We hebben daarom vloerdelen van 3 cm dik en minimaal 26 breedt laten komen. Niet geschaaft en ook nog niet bekantrecht........dat word een paar avondjes zweten. Erg mooi hout maar aangezien we veel gelazer hebben gehad met de leverancier raad ik niemand aan hier ook maar een vierkante meter vloer te kopen. (info via email mogelijk)

 

 

Als alle vloerbalken erin liggen kunnen de geschaafde vloerplanken erop. Eerst een aantal ouden eruit en dan de nieuwe erin. Aan het einde van de dag is de klus op wat passtukjes na geklaard.

 

 

 

Dan is het tijd voor een balustrade. We willen graag de hout look doorzetten maar ook een verbinding maken met de matte zwarte look van de kachel en pui. Het zijn houte staanders van zo'n 9x9 cm geworden met 3 gaten voor 12 mm dikke stalen staven. Boven op de staanders hebben we een kokerprofile laten lassen van 9x4 cm op 3 ronde voetjes ter hoogte van de staanders.

 

 

Het is nog niet helemaal klaar maar je krijgt al een aardig idee van wat het moet worden. In de winter gaan we het trappengat nog stucen en komt er nog een bibliotheekkast voor de wand tussen studeerkamer en overloop.

 

Het heeft even een tijdje stil gelegen maar nu is het dan tijd om de studeerkamer af te maken. We hebben van de overburen een oude boekenkast gekregen met mooie eiken staanders en legplanken. Ook zaten er twee kastjes in met deurtjes ervoor. Alles van massief eiken maar met veel golven en krullen en ook afgelakt. Eerst alles maar eens over vlakbank en passend gemaakt onder het schuine dak. De deurtjes zijn vervangen door twee paar schuifdeuren en een strak deurtje zonder greep. Met wat eigen plankjes gemaakt van rest stukken eiken is het allemaal een mooi geheel geworden. 

 

 

Ook het trappengat is gestuct. De dozen onder het dak bevatte alle boeken en CD's die in ons oude huis ook in de studeerkamer stonden. Nu hebben ze allemaal een plekje in de nieuwe kast of onder het dak gekregen. Na 10 jaar zijn dus ook de laatste 15 verhuisdozen leeggemaakt.

 

 

 

 Terug naar de homepage van “Onze Boerderij”