De  eerste  slaapkamer

Versie vrijdag 25 Maart 2005  

 

 

Boven: Hier moet het dan gebeuren, boven de opkamer  komt een  slaapkamer. Door het waterpas maken van de muur omwillen van de muurplaat zit er een gapend gat tussen het raam en de muurplaat.

Rechts: Het  raamwerk

Omdat we  in de huidige  woonkamer  een nieuwe  vloer  moeten leggen  en  daar een  kruipruimte onder  willen  hebben  moeten we  onze huidige  slaapkamer  omdopen tot tijdelijke woonkamer. Daarom gaan we maar eerst een van de slaapkamers boven maken.


 

Het raampje eruit zodat we het rotte deel uit kunnen stukken. Het is een eiken raampje dus ook het uitstukken gebeurt met eiken,

 

Het raampje wordt boven aan de muurplaat gehangen  en daarna netjes in de muur gemetseld. Daarna een nieuwe dorpel eronder van stenen, zoals het voorheen ook was.

 

 

Als het raamwerk er staat  wordt deze dichtgemaakt met  multiplex.  Dit geeft de muur de gewenste sterkte  die we nodig hebben om het dak te ondersteunen . Verder geeft dit ook de mogelijkheid om de gewenste verbinding  te maken tussen de  houten wand en de buitenmuur (zie kader). En niet op de laatste plaats de mogelijkheid (als er straks een laag gipsplaten overheen zit) om op elke gewenste plaats iets op te kunnen hangen..

 

 

 

Dan twee lagen gipsplaat op de grond. Deze zorgen voor een brandvertragende laag en maken de massa van de vloer wat hoger waardoor het niet zo'n klankkast wordt. Ook de muren worden voorzien van een raamwerk met isolatie en multiplex met daarop ook gipsplaat.

 

Na het nodige plamuur /stuk werk  kunnen de muren gekalkt worden. De grote witte oppervlakte geven de kamer wat meer licht en ook breekt het wat met het vele hout.

 

 

En dan kan de vloer erin. Eerst nog een laag isolatie ertussen. Ook dit zijn grenen delen uit Polen. Ze zijn 22 cm breed en hebben messing en groef. Hier is het nog blank hout.

 

De eerste laag beits zit erop. Het is een mahonie tint. Dit om niet alleen blank hout in de kamers te hebben en het "sauna"gevoel een beetje weg te nemen. Ook zorgt het ervoor dat het licht dat binnen valt wat gebroken wordt wat de kamer een gezellige sfeer geeft.

 

 

De vloer is klaar en heeft naast een tweede beits laag ook twee laklagen gekregen. Ook zijn de plinten op maat gemaakt. Ze zitten er nog niet tegen omdat het leiding werk (in de houten "bak"achter de plint) er nog niet in zit.

 

 

 

Dan kan er begonnen worden aan de eerste deur. Het wordt een zogenaamde "opgeklampte deur". Het grote paneel is gemaakt van 4 vloerdelen aan elkaar gelijmd. Het houtwerk dat daar weer opzit is ook van vloerdelen gemaakt geeft je het idee dat het een paneel deur is. Dit werd vroeger gedaan om een goedkope deur toch een duur uiterlijk te geven.

In de twee inzet-foto's zie je links het passen en meten van de lijsten (wat overigens tot 6 keer misging bij de middelste stijl). Rechts boven ga ik voor het eerst aan de gang met de lang-gat boor. Hiermee kun je in een handomdraai het gat maken voor het slot. Dit gaat wel wat sneller als met hamer en beitel.

 

 

 Nadat we het schuurapparaat op de raampje los hebben gelaten  blijken 3 van de 6 onderdelen door de (stop) verf bij elkaar  te worden gehouden.  Na het nodige frezen en schaven
hebben we de slechte onderdelen vervangen door nieuwe.

 

 

 

Het uiteindelijke resultaat van een middagje passen en meten. De verbinden zijn weer netjes met pennen gefixeerd, al moet ik wel bekennen ook hier en daar een drupeltje lijm gebruikt te hebben.

 

 

  Na ook het nodige pas en meetwerk aan de deur hangt ook deze in de deurpost. Hiermee is ook het laatste grote onderdeel van de kamer klaar. De "puntjes op de i" doen we de komende winter wel in een verloren avond-uurtje.

 

 Terug naar de homepage van “Onze Boerderij”