De  Kapschuur

Versie vrijdag 21 augustus 2009

 

 

 

Boven: Dit zijn de tekeningen van de nieuwe kapschuur. Deze moet voor de nodige opslag zorgen zodat de Deel leeg kan en we aan de vloer kunnen beginnen.

Rechts: De plaats

Om de schuur te kunnen zetten moeten we natuurlijk eerst plaats maken. En natuurlijk staan er weer dingen in de weg. Eerst  een zijl in de wei en dan kunnen de bouwmaterialen erop gezet worden.


 

De plaats is leeg en de bovenste zwarte laag grond is eraf. Ook is de plaats uitgezet waar de kelder moet komen. Deze laten we als eerste plaatsen.

 

Maar aangezien het grondwater op 150 cm staat moet er eerst bronbemaling geplaatst worden.

 

En als je dan twee dagen gepompt hebt dan kun je gaan graven. Het waterpeil is net voldoende gezakt. Het is een enorm gat geworden. We plaatsen XPS platen op de grond. Dit gebeurt straks ook langs de wanden. Dit moet in de zomer voorkomen dat de wanden en vloer gaan "zweten" door het temperatuurverschil van grondwater en de lucht in de kelder.

 

 

 

Dan ist het de dag van de plaatsing. Het is 7:45 en de kraan (100 ton) en de kelder staan inmiddels op de inrit.

 

Na het stellen van de kraan gaat de kelder in de kettingen. Hij zwaait over de tuin van de buren. Maar hopen dat hij blijft hangen.

 

 

En dan hangt hij boven het gat. Mijn mini-kraan lijkt zo wel erg mini......

 

Nog even wat positioneren en hij staat. Het is 9:00. Weken van voorbereiding en spanning of alles gaat lukken en in 75 min is alles gepiept. Nu kan de isolatie ertegen en kan hij aangevult worden.

 

Hij is inmiddels aangewerkt en we hebben een opstaande rand van betonmultiplex gemaakt. Deze heeft een hoogte van 30 cm en zal 80 cm breed worden. Deze moet voor een extra massa zorgen zodat de kelder niet gaat opdrijven aangezien we hem aan de bovenkant dicht leggen met houten balken. Daar zorgen de 5 bulk zakken met zand nu voor (zie foto-inzet). Ook hebben we er een dak op gemaakt. Dit zorgt natuurlijk dat hij niet vol regent maar heeft ook een beschermde functie zodat de kleintjes er niet in vallen.

 

De volgende stap is het maken van een fundering voor de muren. Het uitgraven was niet zo moeilijk met de mini-graver maak het netjes waterpas maken heeft toch menig uurtje in beslag genomen. De fundering is overal 60 cm breed maar vooraan zit een verbreding omdat hierop een van de gebinten komt te staan. 

 

Nu alles is uitgehard en het weer ook even mee werkt kunnen we beginnen aan het opmetselen van de muren. Het gedeelte dat onder de grond zit doen we met bia-beton-blokken. Deze zijn relatief goedkoop en werken lekker snel. Je krijgt nu steeds meer idee hoe de kapschuur er uit komt te zien. De plaats van het overdekte terras en ook de plaatsing van de gebinten (de vierkantjes van kleinere betonblokken in de muren) worden zichtbaar. De eerste 20 cm staan er. Nog twee lagen en we zitten 20 onder peil. Hier komt de glasfoam (om een thermische brug to voorkomen) en een vloer van 15 cm op zodat we dan op peil zitten.

De muur zijn opgemetseld en het zand is aangewerkt. De eerste platen isolatie liggen erin. Ook zijn er een aantal legen pvc pijpen voor GWL en riolering van de "meterkast" naar de zijkant van de schuur gebracht. Als de rest van de platen liggen kunnen de matten erop en kunnen de leidingen getrokken worden. 

 

Inmiddels is ook het hout voor de kapschuur aangekomen. 19m3 aan eiken en grenen. Omdat het buiten niet het beste weer van de wereld is gaan we binnen maar aan de slag. De 5 gebinten moeten gemaakt worden. Ik begin maar eens met de "kleinste onderdelen". Dit zijn de schoren van 14x14x125 cm van eiken. Hierna moet ik toch even een takelsysteem maken in de deel want zodra ik aan de staanders en trekbalk begin lopen de maten op naar 16x25x540cm . Dit is 0,16 m3 en met een soortelijk gewicht voor vers eiken van 900-1200 kg weegt een zo'n trekbalk tussen de 200 en 260 kg. Niet echt een onderdeel wat je even op de werkschragen legt.

Maar als het maar even kan gaan we buiten aan de gang. Hoe eerder we uit de grond zijn hoe beter. De isolatie ligt erin en ook de matten liggen erin. Verder zijn er buizen van 110 gelegt om de kelder te ontluchten en liggen water en electra erin. Verder heb ik ook vloerverwarming in de vloer gelegt. Het kost nu weinig moeiten en geld en mocht de functie van de garage ooit veranderen dan is dit alleen maar makkelijk. Verder is er een rand van gegalvaniseerd hoekprofiel om de kelder heen gemaakt Deze dient dadelijk als oplegrand voor de houten balken die de kelder dicht maken. 

 

Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad (bekisting die het bijna begaf, een vastgereden betonwagen in de achtertuin waardoor we met de bak van een schofel de wagen leeg moesten maken en het 4 uur duurde voor hij weer weg was en we in het donker nog stonden af te spanen) maar de vloer ligt erin. Ook heb ik geleerd dat je leidingen van vloerverwarming, riolering en ontluchting van de kelder het beste kunt vullen met water. Hierdoor gaan ze niet drijven als je er beton op stort.

Nu alles is genoeg is uitgehard heb ik de bekisting van de rand van de kelder eruit gehaald. Door het naar binnen komen van de bekisting heb ik de randen van de kelder nog wat afgekapt (nu het beton nog "zacht" is). Zo is hij straks netjes gelijk te stucen met muur van de kelder. Veder is ook de vloer zo goed mogelijk gladgeschuurd.

(22-03) Om het geheel weer wat veiliger te maken voor de kinderen hebben we de plankenvloer er in gelegd. Nu eerste de bekisting eraf en dan kunnen we beginnen aan de het metsele van de muren.

 

 

(03-04) De afgelopen twee weken heb ik 's avonds het eerste gebint gemaakt. Dit is de makkelijkste aangezien hij maar 1 schoor heeft. De andere gebinten hebben 4 schoren per stuk dus dat heeft wat meer voeten in de aarde. Eerst de onderdelen stuk voor stuk vanuit de deel naar de vloer en dan daar in elkaar zetten. Hij heeft wat overtuigingskracht nodig (met een houten moker) maar dan past hij wel. 1 down 4 to go.

 

Inmiddels zijn alle vijf de gebinten af. Tegen de tijd dat je bijna klaar bent krijg je er handigheid in. Maar ik ben toch blij dat ze klaar zijn. Ook heb ik een start gemaakt met het metselen van de ondermuurtjes. Ook de isolatie is aangebracht en de twee ontluchtingskanalen voor de kelder zijn goed zichtbaar op de foto.

(10-04) Het metselwerk is klaar. Het heeft wel wat slijpwerk van de stenen gekost om netjes om de ijzeren staanders te metselen maar ik ben zeer tevreden over het resultaat. Door de handvorm stenen vallen mijn beginnende metselkunsten wat minder op. Over twee weken komt er een bouwkraan te staan waarmee we de gebinten recht op kunnen zetten en de verdiepingsvloer erin leggen. Maar eerst eens 2 weken (een welverdiende) vakantie.

 

(28-05) Ze hebben het "speeltje" gebracht . Een kraan van 15 meter hoog met een draaicirkel van 20 meter en de mogelijkheid om 1000 kg op 10 meter te tillen. Je zou zeggen dat is heel wat maar voor de 5 bulkzakken in de kelder niet genoeg. Daarom hebben we er eerst een kruiwagen aangehangen en zo de zakken gehalveerd. Nu de kelder leeg is kan ik beginnen aan de opbouw van de kapschuur. Eerst de 5 gebinten dan de vloerbalken en daarna de gebintplaten
Op de rechterfoto ligt de moeilijkste balk van allemaal. Dit is de rechtergebindplaat met 7 gaten die er tegelijk in moeten. Maar ook naar een uurtje wikken en wegen ligt deze ook op zijn plaats.

(02-06) Alles staat inmiddels recht op en ook de vloerdelen zijn naar boven gebracht met de kraan. Nu nog even het rondhout  op de fundering leggen (dit hebben ze voor aan bij het fietspad afgeleverd) en dan ben ik klaar met de kraan. 

 

(19-06) We zijn weer een stapje dichter bij droge werkplaats. De vloer licht er in en doordat er twee zeilen op liggen is 70% van de schuur inmiddels droog. Ook zijn de drie muren op de eerste verdieping gezet en na wat passen en meten ligt ook de nokbalk op zijn plaats (geeft een raar gevoel in je buik als je op een trapje met zo'n balk in je hand staat op de rand van de vloer op 5,5 meter hoogte met alleen een gammele lat voor je). De lage noord-muur begint ook zijn definitieve vorm te krijgen. Alleen nog even de verbindingen tussen de gebinten en deze muur en dan kunnen de sporen op de kap. Met een beetje geluk zouden we over een week of 3 echt "onder de pannen zijn".

(29-06) De rondhouten sporen zitten erop en ook de planken zijn erop geslagen. Voordat we aan de pannen beginnen hebben we ook de hanenbalken (zie inzet) erin gemaakt. 

 

(02-07) De tengels met de folie ertussen zit erop. Mischien zul je je wel afvragen waarom dit maar tot de helft zit. Dit komt omdat de helft van dit dak als overstek dient en de isolatiefolie nou niet zo goedkoop is dat je die 25m2 ook even meeneemt. Hiervoor hebben we dus gewone (en dus goedkope) dampdoorlatende folie gebruikt. 

(04-06) De pannen liggen op het dak en nu kunnen we ons op de wanden richten. Met een beetjes geluk is hij over een week of twee wind en water dicht.

 

(17-06) Zoals gehoopt is het inderdaad gelukt om de wanden dicht te zetten. Eerst een laag 9mm underlayment waarop dampdoorlatende folie is gespannen (is op deze foto nog niet zichtbaar). Natuurlijk moeten er leidingen naar de schuur en hoewel het geen pretje is om met regen in de grond te werken moet het toch maar van komen. Twee buizen 110 mm. Een met krachtstroom en computer/home netwerk en een met twee tyleen slangen voor gas en water. Verder is er een derde tyleenslang om eventueel een grijswater circuit vanuit de schuur te kunnen voeden.
Dit maakt werken in de schuur een stuk eenvoudiger zo zonder die verlengsnoeren.

(17-9) Hier is de folie met tengels zichtbaar. In het deel boven hebben we folie van het dak gebruikt. Dit omdat we zowel buiten als binnen de schoren van de gebinten zichtbaar willen hebben maar wel met isolatie. En voordat we de muren kunnen be-potdekselen (is dit een nederlands werkwoord?) moeten we eerst schilderen, heeel veeel schilderen.

Er is voor de eerste laag maar liefst 42 liter houtteer door gegaan.  

 

(27-10) En als dan een een paar weken getimmerd en geschilderd hebt dan mag het resultaat er ook zijn. In het voorjaar zal het gras inmiddels ook aardig groen zijn en zitten de ramen er ook in. Nog een terrasje bestraten en de we hebben een heerlijke plaats om te BBQ-en........ nu nog even 6 maanden kou, regen, sneeuw ...........

(20-10) Omdat we ook een wc in de kapschuur willen maken moet er ook het riool aangesloten worden. Deze loopt in een rechte lijn naar de straat. Toen we deze gegraven hadden hebben we meteen besloten de inrit te verbreden naar de uiteindelijke afmetingen. Ook zijn de leidigen voor verlichting gemaakt.

 

 

(17-07) Nu de vakantie voor de deur staat lijkt het ons een goed idee om het gat naar de kelder dicht te maken. Zeker nu de kleinste ook begint te kruipen is dit een stuk veiliger. Ook een wc is een kapschuur is heel handig als de kinderen de hele dag buiten zijn. Zeker als het zwembad op staat en ze elke keer in hun natte badpakken door de woonkamer naar de wc in de boerderij moeten.

(18-7) Nu het gat is afgetimmerd is het ook mogelijk om de vaste trap naar boven te maken. Dit maakt het veel gemakkelijker om boven de zolder te gaan gebruiken voor zaken die je wat vaker nodig hebt als 1x per jaar. Dat geld ook voor bouwmaterialen zoals isolatie.  

 

(7-8) Tot voor kort was het hooiluik dichtgemaakt met een houten frame met plastic vervoor gespannen. Maar doordat dit raam op de westkant van de schuur zit staat hij bloot aan de harde westen wind met meestal ook de nodige regen erbij. Nu heb ik er de luiken voor gemaakt waardoor hij voor de winter beter tegen de natuur is bestand (inzet links). Ook boven aan de voorkant van de schuur  was het nog open. Nadat we hebben gehoord wat het kost om dit dicht te maken met glas hebben we ervoor gekozen om dit ook met hout te doen (inzet rechts). Als het kozijn met glas voor het hooiluik straks ook klaar zijn is het boven ook redelijk wind dicht en kunnen we hier ook een opslag van maken.

(10-8) Dit is dan een foto van de wc in de kapschuur. De deur waar je op kijkt gaat naar de werkplaats. Doordat er achter deze deur nog een grote hoeveelheid hout ligt is het nog niet mogelijk om direct van de werkplaast naar de wc te gaan. Maar via de andere deur is de wc prima bruikbaar. Doordat de waterleiding nog niet naar de kapschuur is doorgetrokken hebben we de wc en het fonteintje aangesloten op de grondwaterpomp. Het is niet ideaal ivm het schoonhouden van de wc maar het werkt wel. 

 

 

 Terug naar de homepage van “Onze Boerderij”