De  gang tussen voorhuis  en  Deel

Versie februari 2014

 

 

Op bovenstaande foto van de oude keuken is duidelijk een witte koof te zien. Onder deze koof zit het oude gebint dat vroeger in de brandmuur zat en de scheiding tussen voor en achterhuis was.

Toen we in de deel gingen wonen hebben we deur tussen de oude woonkamer en de oude slaapkamer dichtgemaakt. 


 

Hoewel we wel al wisten dat er een nieuwe muur zou komen met ensuite deuren is de muur in eerste instantie met OSB platen dichtgemaakt om de kamer te kunnen blijven gebruiken en de kou en rotzooi een beetje af te schermen.

 

Dit is de situatie voor de afscheiding.

 

 

En dit erna. De poer die de verrotte staander moet vervangen is duidelijk zichtbaar. Ook is de 4 meter lange, ijzere balk duidelijk te zien. Deze draag de balken van het plafond van de aanbouw in de deel waarin de oude keuken staat.

 

 

 

We hebben de fundering van de oude brandmuur opgezocht.
Hierop is een kleine betonnen fundering gestort om een vlakke en stabiele ondergrond te hebben voor de nieuw te bouwen (brand)muur.

 

Inmiddels hebben we op marktplaats een set oude ensuitedeuren op de kop weten te tikken. Met mooi glas in lood met wat kleur maar zonder heel uitbundige taferelen. Nu weet ik ook wel dat er geen ensuite deuren in een boerderij horen, laat staan in een brandmuur, maar hiermee crieeren we wel een heel lichte en open kamer voor de kinderen. 

 

 

Dit is de deur naar de hal waaraan de opkamer, voordeur en ingang naar de oude woonkamer liggen.  Buiten het feit dat de vloer hier ruim 10 cm moet zakken, het kozijn en de gebintstaander zo rot zijn als een mispel is het vooral het gemak van een doorlopende muur wat heeft doen besluiten deze muur af te breken en opnieuw op te bouwen.

 

En na een uurtje slaan ziet het er dan zo uit.....

 

Inmiddels is de staander van het gebint vervangen door een poer en is de nieuwe kopie van het oude kozijn gesteld en zit aan een zijde al in de poer gemetseld. Daarmee kan het kleine stukje muur rechts van de deur eruit en ook het eerste deel van zijwant van de oude keuken. 

 

Als dan de nieuwe muur eruit is moet ook de oude keuken eraan geloven. De bovenkastjes hebben een nieuwe bestemming en ook het aluminium blad wordt hergebruikt maar de rest wacht een destructiever einde.

 

Op deze foto is duidelijk het hoogteverschil te zien dat we nog gaan zakken met de vloer om weer op de oude hoogte van de estrikken in de oude woonkamer uit te komen.

 

Als dan ook dit vloertje eruit is staat alleen nog de jaren 70 muur nog overeind. Maar dat gaat ook niet heel lang meer duren.

 

 

 

Nadat de stof is neergedaald en opgeruimd is dit het eindresultaat. Er ligt een tijdelijke houten vloer in welke uiteindelijk vervangen wordt door dezelfde voer als er in de deel ligt. Maar tot die tijd rollen we er een goedkoop stukje vloerbedekking over.

 

 

 Terug naar de homepage van “Onze Boerderij”